Elokuussa museolla järjestettiin ensimmäistä kertaa oma konetapahtuma; KoneSarka.

Vauhdikas vuosi 2024

Vuosi 2024 on ollut Suomen maatalousmuseo Sarassa erityisen vilkas. Vuoden aikana on juhlistettu useita näyttelynavajaisia ja perinteisten tapahtumien rinnalla on järjestetty myös uutta toimintaa. Samalla yleisö on löytänyt ennätyksellisen hyvin uudet näyttelymme ja tapahtumamme.

Vuoden kenties suurin kohokohta oli maatalouden koneistumisesta kertovan On se kone! -näyttelyn avautuminen kesäkuun alussa. Vuosia suunniteltu ja valmisteltu näyttelyuudistus huipentui talven ja kevään hektiseen näyttelyrakennustyöhön ja lopulta avajaisjuhlaan, jossa tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala julisti uuden näyttelyn avatuksi. Kesän aikana tuhannet ihmiset kävivät tutustumassa uuteen näyttelyyn, ja siitä saamamme palaute on ollut lähes yksinomaan positiivista.

Maatalouden koneistumisvaihetta kontekstualisoivalle näyttelylle on selvästi ollut tilausta. Aiempi konenäyttely toki sisälsi enemmän maatalouskoneita, mutta niiden merkitys maataloudelle ja koko suomalaiselle yhteiskunnalle jäi hämäräksi. Uudessa näyttelyssä koneistumista tarkastellaan ilmiönä, jonka taustoja avataan monin eri tavoin, niin traktoreiden ja muiden koneiden, valokuvien, animaatioiden, multimediaesitysten kuin äänimaisemankin kautta. Erityisen suosituksi on osoittautunut Valmet 502:sta muokattu traktorisimulaattori, jossa oikealla traktorilla pääsee työskentelemään virtuaalisessa maatalousmaisemassa.

Loimaan stipendirahaston säätiö lahjoitti museolle ”Leikkiipuimuri” -kiipeilytelineen kesäksi 2024.

Toinen suuri näyttelyrupeama valmistui syksyllä, kun Jyväskylän yliopiston koordinoimasta Minun maaseutuni -tutkimushankkeen ja sen tulosten pohjalta suunniteltu samanniminen näyttely avautui. Tutkimushankkeessa kartoitettiin maaseutuun liittyviä muistoja ja suomalaisten maaseutusuhdetta. Erilaisten esille nousseiden teemojen runsaudesta näyttelyn keskiöön nousivat lapsuuteen ja nuoruuteen liittyvät muistot. Näyttelyssä nousevat esiin niin maatalouden töihin, leikkeihin, vapaa-ajan viettoon kuin koulunkäyntiinkin liittyvät muistot, joista useimmat ovat olleet varsin myönteisiä, joskin mukaan on mahtunut kipeämpiäkin kokemuksia.

Näyttelyiden ohella myös museon uudet tapahtumat ovat houkutelleet yleisöä. Perinteisten tapahtumien rinnalla järjestettiin On se Kone! -näyttelyn teemoihin liittyvä KoneSarka -tapahtuma elokuussa. Tapahtuma kokosi yhteen maatalouskoneharrastajia ja antoi heille mahdollisuuden esitellä kokoelmissaan olevia koneita, sekä ennen kaikkea jakamaan omaa koneisiin liittyvää osaamistaan ja tietotaitoaan. Tapahtuma kytkeytyi museon hankkeeseen, jossa pyrittiin luomaan valtakunnallista koneharrastajien verkostoa ja edistämään koneista kiinnostuneen väen yhteydenpitoa. Tämä tavoite onnistui sikälikin hyvin, että harrastajien taholta esitettiin vahva toive tapahtuman uusimisesta vuosittain.

Loppuvuonna saimme vieraaksemme Loimaalle ei enempää eikä vähempää kuin Suomen Kansallismuseon. Kansallismuseon toimitilat Helsingissä ovat suljettuina remontin vuoksi ja museo on kiertänyt vierailemassa muissa museoissa ympäri Suomea. Marraskuussa oli Loimaan ja Saran vuoro. Vierailulle mukaan oli lähtenyt joukko Kansallismuseon kokoelmien tunnetuimpia helmiä sekä museon eri alojen osaamista edustavia asiantuntijoita. Kaksipäiväistä vierailua todistamassa kävi Sarassa lähes puolitoistatuhatta ihmistä.

Saran ja Kansallismuseon henkilökunta pystyttämässä Eetu Iston Hyökkäys -maalausta.

Tapahtumantäyteinen vuosi on näkynyt myös kävijämäärissä. Kaikkien aikojen kävijäennätys, yli 70 000 museovierasta vuodessa saavutettiin jo marraskuussa. Tämä, jos mikä kertoo siitä, että museossa tehdään merkityksellistä ja arvokkaaksi koettua työtä. Tästä on hyvä jatkaa juhlistamaan museon 20-vuotista toimintaa ensi vuonna.

Omasta puolestani kiitän kaikkia toimintamme mahdollistaneita yhteistyökumppaneitamme, Sarassa tänä vuonna vierailleita asiakkaita sekä erityisesti mahtavaa henkilökuntaamme, jota ilman Sarka ei voisi olla olemassa.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2025!

Vuoden viimeisen Tarinatiinu-blogin kirjoittajana toimi museonjohtaja Lauri Viinikkala.