Museon kuulumisia
Suomen Maatalousmuseo Saran kesä on parhaimmillaan, ja monenlaista on jo ehtinyt tapahtua. Kesäkuussa museon kesäeläimet saapuivat museolle ja heinäkuussa vietettiin lasten puuhapäivää. Heinäkuun ajan museovieraille on päivittäin tarjolla yleisöopastus pääsylipun hinnalla klo 12 ja lapsille opastuksia järjestetään tiistaisin sekä torstaisin klo 10.30.
Tänä kesänä Sarka-museon kesätyöntekijöinä toimivat Maija, Saara ja Miranda. Kesätyöntekijöiden tehtäviin kuuluvat esimerkiksi yleisöopastusten pitäminen, näyttelyjen avaaminen ja sulkeminen sekä kesäeläinten hoito. Useimmiten kesätyöntekijät löytyvät info-tiskin takaa.
Kesätyöntekijöiden työpäivä alkaa yleensä eläinten ruokkimisella. Tänä vuonna Sarassa lomailee lampaita, kanoja sekä kaneja. Lampaat saapuivat museolle nimettöminä, joten järjestimme netissä nimikilpailun, jossa halukkaat pääsivät keksimään lampaille nimet. Kilpailun myötä lampaiden nimiksi valikoituivat Lempi, Helmi ja Amalia.
Eläinten ruokinnan jälkeen kesätyöntekijät avaavat museon näyttelyt. Näyttelyjä avatessa käynnistetään erilaiset koneet ja laitetaan valot päälle. Samalla tarkistetaan, että kaikki toimii niin kuin pitää. Välillä joku näyttö ei halua herätä aamu-unilta, joten niitä pitää herätellä.
Vaikka perustehtävät pysyvät samana, eivät kaikki päivät ole samanlaisia keskenään. Museotyössä voi eteen tulla erilaisia työtehtäviä aina siivouksesta ja asiakaspalvelusta karkailevien lampaiden etsimiseen. Kesätyöntekijöiden tehtäviin lukeutuu lisäksi esimerkiksi seminaaritilojen valmistelu erilaisia tilaisuuksia varten. Työntekijät ovat päässeet myös maisemamatkailemaan, kun he veivät museon esitteitä paikallisiin kulttuurikohteisiin.
Päivän aikana kesätyöntekijät huolehtivat museolippujen myynnin ohella myös museomyymälä Muurikista. Info-tiskillä asiakaspalvelutehtäviin kuuluvat esimerkiksi asiakkaiden neuvominen, varausten vastaanottaminen, nettisivujen päivittäminen sekä puheluihin ja sähköposteihin vastaaminen.
Kesätyöntekijät ovat päässeet suunnittelemaan myös tapahtumia, kuten Lasten puuhapäivää, sekä kirjoittamaan museon nettisivuilta löytyvään Tarinatiinu-blogiin maatalousteemaisista aiheista.
”Harjoittelu Sarka-museossa on ollut mielenkiintoinen ja opettavainen. On ollut kiinnostavaa tutustua museoalaan valtakunnallisena vastuumuseona toimivan Suomen Maatalousmuseo Saran kautta”, kertoo Miranda. ”Olen itse kotoisin maalta, mutta olen kuitenkin oppinut Sarka-museossa valtavasti uusia asioita Suomen maatalouden historiasta. Maatalouden historia ja nykyaika koskettavat meistä jokaista, sillä siihen kuuluvat esimerkiksi ruoantuotantoon ja asumiseen liittyvät asiat. Senkin takia on ollut mukavaa päästä opastamaan eri puolilta maata tulleita vierailijoita ja toisaalta oppia heiltä monia asioita maatalouteen ja koko Suomen historiaan liittyen.”
Myös Maija on samalla kannalla. ”Joka viikko oppii jotain uutta ja mielenkiintoista. Jotkut vanhat asiat voivat olla edelleen voimissaan, toiset taas jääneet matkan varrelle, kun on kehitetty jotain uutta korvaavaa.” Koneiden kehittyessä niiden alkuperäinen toimintatapa voi olla sama, vaikka ne olisivat tehokkaampia.
”Harjoittelu Sarka-museossa on ollut antoisa kokemus. Maaseutu ja maatalous ovat olleet itselleni hyvin vieraita, koska olen asunut koko ikäni kaupungissa ja nyt olen päässyt esimerkiksi silittämään kanaa ensimmäistä kertaa. Opastukset ovat olleet myös oppaalle hyvin mielenkiintoisia, sillä varsinkin vanhemmat museokävijät intoutuvat kertomaan omasta nuoruudestaan maatalouden parissa ja siinä huomaa, miten he ovat eläneet elämää josta näyttelyt nyt kertovat”, kertoo Saara.
Kesätyöntekijöiden työt jatkuvat vielä kesän ajan ja luvassa on lisää mielenkiintoisia työtehtäviä. Arkistohuoneessa odottavat notkuvat pinot luetteloitavia esineitä. Museo ei koskaan nuku, vaan koko ajan katsotaan eteenpäin kohti uusia näyttelyjä ja tapahtumia. Niiden kehittämiseen pääsevät myös kesätyöntekijät mukaan, saaden näin hyvää kokemusta tulevaisuutta varten.
Tervetuloa moikkaamaan!