Koululaisvierailut Sarassa
Kuluvana keväänä luokkaretkiryhmät ovat tehneet kauan odotetun paluun Sarka-museolle. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet kummallisia itse kullekin, mutta kenties eniten koronavuodet ovat vaikuttaneet lapsiin, jotka ovat aloittaneet koulun. Kun varsinaiseen kouluun ei ole päässytkään, ovat myös koulunkäynnin muut kuviot, kuten yhteiset retket ja tapahtumat, jääneet arjesta pois. Niinpä tänä keväänä on ollut ilo olla toteuttamassa lasten ensimmäisiä retkiä Sarassa!
Koululaisryhmät ovat päässeet nauttimaan niin opastuskierroksista kuin työpajoistakin. Nuoremmille koululaisille museolla on vedetty paljon Munne-kissan kierrosta, jossa lapset pääsevät tutustumaan parin sadan vuoden takaiseen elämään Ennen koneita –näyttelyssä. Kierroksella ei pelkästään kuunnella opasta, vaan lapset pääsevät sekä etsimään onnenesinettä kylvövakasta, kokeilemaan karstaamista että etsimään Munnen kynsistä karanneet hiiret. Munne-kissan kierrosta täydentää mukavasti sorminukketyöpaja, jossa päästään askartelemaan nimensä mukaisesti sorminukkeja huovasta.
Hieman vanhemmat koululaiset voivat samaan aikaan tutustua Maatalouden aika –näyttelyssä maatalouden muutoksiin Maatalouden aikakone –kierroksella. Kierroksella perehdytään yhdessä nykypäivän maanviljelyyn ja sen mahdollisuuksiin, ja kuten Munnenkin, kierroksella ei vain olla kuunteluoppilaina, vaan keskustelua käydään oppaan ja lasten välillä. Nykymaatalouden lisäksi sukelletaan menneeseen maailmaan, kokeillaan käsikivillä jauhamista ja tutustutaan esimerkiksi tuulimyllyn toimintaan. Aikakone –kierroksen päätteeksi päivää voi jatkaa Aika kone –työnpajan puitteissa, jossa koululaiset pääsevät käyttämään mielikuvitustaan suunnitellessaan tulevaisuuden koneita ja apuvälineitä. Navetoissa on apuna jo karja-harja, mutta miltä kuulostaisi automaattinen hevosille suunniteltu sukija tai uudenlaisia virikkeitä sikaloihin?
Maito- ja viljatyöpajat ovat pitäneet suosionsa tänäkin keväänä. Maitopajassa päästään kokeilemaan lypsämistä sekä kirnuamaan voita kotikonstein. Viljapajassa perehdytään tärkeimpien viljojemme eroavaisuuksiin ja ominaisuuksiin, jälleen keskustelevalla otteella. Tietenkään ei saa unohtaa jo klassikoksi muodostunutta puumerkkipajaa, joka sopii koululaisten lisäksi myös aikuisille vierailijoille. Puumerkkipajassa koululaiset saavat suunnitella oman puumerkkinsä ja kolvata sen voiveitseen. Pajassa on nähty merkkejä, jotka ovat ottaneet inspiraationsa esimerkiksi omista nimikirjaimista, lemmikeistä, Marvel –universumista; vain mielikuvitus on rajana.
Kierroksille ja pajoihin voi osallistua ympäri vuoden, mutta museolla kehitetään ja ideoidaan alati uusia aktiviteetteja koululaisille. Esimerkiksi viime talven hiihtolomaviikolla järjestettiin lastenohjelmana hiirijahti, jossa vieraat etsivät karanneita hiiriä museon tiloista. Jahtiin osallistui yhteensä 325 lasta, joten vierailijoista oli jälleen korvaamaton apu Munnelle.
Menneisyyden elämään on päässyt tutustumaan viime vuosina myös virtuaalisesti. Vaikka luokkaretkelle ei oltaisi lähdetty tänä vuonna, onnistuvat vierailut myös etänä mikrofonin ja kameran kautta, yhdessä digimuseot.fi –palvelun kautta. Vuonna 2021 koululaisia laskettiin vierailleeksi 3348, joista valtaosa, 2778, oli etäkävijöitä. Vuonna 2021 järjestettiin lopulta 115 koululaiskierrosta, joista peräti 92 tapahtui virtuaalisesti.
Kuluvana keväänä suosituimmat virtuaalikierrokset ovat olleet Suomalaisten ruoka ennen ja nyt, jossa sukelletaan suomalaisten ruokakulttuurin muutoksiin Maatalouden aika –näyttelyssä. Ennen koneita -näyttelyyn kehitetyllä Lasten elämää ennen koneita –virtuaalikierroksella tutustutaan, millaista elämää lapset elelivät aikana, kun ei vielä kouluja päivittäin käyty, vaan arki koostui kodin töistä. Virtuaalisia opastuskierroksia sekä etäyhteydellä tapahtuvia työpajoja ollaan kehitetty aktiivisesti viime vuosien aikana. Nyt virtuaalisesti pääsee perehtymään historian tutkimukseen, kun Hirvikoski 1600 – 1700 –luvulla –työpajasta luotiin virtuaaliversio. Paja on ollut erityisesti 6. luokkalaisten suosiossa ja se on saanutkin heiltä positiivista palautetta. Yläkouluissa kotitalouden tai historian tunnin tueksi voi ottaa esimerkiksi Ruokamatka omavaraisuuden aikaan –kierroksen.
Kesällä koululaiset kirmaavat kesälaitumille, mutta museosta voi tulla nauttimaan perheen kanssa. Kesäeläimet muuttavat jälleen museon pihalle ja lapsille suunnattuja kierroksia järjestetään kaksi kertaa viikossa. Lisätietoja tulossa!
Kirjoittaja Heli Korvuo on ollut tyytyväinen apuun, jota Munne-kissa on saanut koululaisilta hiirijahdeissa.