Mikä ihmeen virtuaaliopastus?
Oletko jo osallistunut virtuaalikierrokselle tai -opastukselle museoon? Korona-aika on vauhdittanut monissa museoissa virtuaalipalveluiden kehittämistä, ja nykyään lukuisiin museonäyttelyihin pääsee tutustumaan itsenäisesti tai opastetusti verkossa. Vasta-alkajaa saattaa kuitenkin kummastuttaa, mistä virtuaalinäyttelyissä ja -opastuksissa oikein on kyse. Tässä Tarinatiinu-kirjoituksessa tehdään pieni kurkistus museoiden tarjoamiin virtuaalipalveluihin ja tehdään tarkempaa tuttavuutta Sarka-museon virtuaaliopastusten kanssa.
Näyttelyitä ja opastuksia
Monien museoiden näyttelyihin ja tiloihin on nykyään mahdollisuus tutustua verkossa 360-kuvattuina tai 3D-mallinnettuina virtuaaliversioina. Tilassa voi olla spotteja, joita klikkaamalla avautuu teksti-, kuva-, tai videoruutu, jossa on lisätietoa näyttelyn käsittelemistä asioista. Kaikissa virtuaalinäyttelyissä ei ole spotteja, jolloin virtuaalinäyttely saattaa tarjota yksinään melko vähän asiatietoa kävijälle. Jotkin virtuaalinäyttelyt taas tarjoavat saman määrän tietoa, kuin fyysinenkin näyttely. Virtuaalinäyttely voi myös sisältää sellaista materiaalia, jota ei löydy fyysisestä näyttelystä. Sarka-museon Maatalouden aika -virtuaalinäyttelyn videohaastattelut eri aikakausien henkilöhahmojen kanssa ovat tällaista sisältöä.
Näyttelyiden ohella museoiden virtuaalipalveluihin kuuluvat opastukset. Virtuaaliopastukset voivat olla joko taltioituja tai etäyhteydellä toteutettuja. Ensimmäisessä näyttelyihin pääsee tutustumaan videoesittelyn kautta. Jälkimmäisessä on kyse reaaliajassa toteutetusta opastuksesta, jossa opas on läsnä etäyhteydellä ja hänelle voi esittää kysymyksiä ja hänen kanssaan voi keskustella samalla tavalla, kuin fyysiselläkin näyttelyopastuksella. Etuna on nimenomaan vuorovaikutteisuus oppaan kanssa. Sarka-museon tarjoamat virtuaaliopastukset ovat tällaisia reaaliajassa tapahtuvia etäopastuksia.
Digimuseo-palvelun kautta voi tutustua useisiin eri museoiden virtuaalinäyttelyihin. Museoiden virtuaalinäyttelyitä ja taltioituja opastuksia löytyy myös Opi museossa -sivuston listauksesta: https://opimuseossa.fi/opimuseossa/index.php?k=12378
Sarka-museon virtuaaliopastukset
Sarka-museolla on tällä hetkellä saatavilla kaksi virtuaalisesti toteutettua näyttelyä, Ennen koneita ja Maatalouden aika. Näyttelyihin pääsee tutustumaan itsenäisesti ja ilmaiseksi Digimuseo-palvelun kautta, ja niihin voi varata myös etäyhteydellä toteutetun opastuksen.
Jos etäkokous-sovellukset kuten Teams tai Zoom ovat tuttuja juttuja, etäopastukselle lähteminen sujuu varmasti. Tarvitaan vain tietokone tai tabletti ja internetyhteys. Museo-opastukselle pääsee siis helposti vaikkapa kotisohvalta käsin. Virtuaalisen opastuksen Sarkaan saa varattua Digimuseon kautta valitsemalla jonkin valmiiksi tarjolla olevista opastuksista, tai jos opastusta ei ole valmiiksi tarjolla sopivana ajankohtana, olemalla suoraan yhteydessä museoon. Kun opastus on varattu, varaajalle lähetetään sähköpostiin linkki, jonka kautta opastukselle liitytään.
Virtuaalinen museo-opastus poikkeaa tietysti jonkin verran paikan päällä museossa toteutetusta opastuksesta, ja siinä on sekä omat etunsa että haittansa. Eräs selvä etu virtuaalisessa opastuksessa on se, etteivät pitkät välimatkat kodin ja museon välillä tai liikkumisrajoitteet aiheuta esteitä vierailulle. Kotoa ei tarvitse lähteä mihinkään, joten matkajärjestelyt ja -kulut jäävät pois. Perinteiseen ryhmäopastukseen verrattuna virtuaalisella opastuksella kukaan ei myöskään seiso edessä peittämässä näkymää ja oppaan ääni on helppo kuulla ja kasvot nähdä riippumatta siitä, missä itse on. Virtuaalinen kierros ei toisaalta voi tarjota samanlaista materian ja tilan tuntua, kuin fyysinen vierailu museoon. Tekniikkakin voi joskus asettaa kapuloita rattaisiin, jos esimerkiksi internetyhteys on heikko.
Oppaan näkökulmasta virtuaaliopastuksen etuna on, että suurtakin ryhmää on helppo kuljettaa näyttelyssä. Pitkän korona-ajan jälkeen on tosin jo kova ikävä sitä, kun saa kutsua opastusryhmän kokoon museon aulaan tai paimentaa vilkkaat koululaiset parijonoon ennen näyttelytilaan siirtymistä.
Monille koululaisille jo tuttu juttu
Sarka-museon virtuaaliopastukset ovat olleet kuluneen vuoden aikana suosittuja erityisesti koululaisten keskuudessa. Virtuaalikierros museoon on ollut tervetullutta vaihtelua oppilaiden korona-arkeen. Sarkaan on saatu koululaisvierailuja ympäri Suomea pääkaupunkiseudusta Pohjanmaalle. Erityisesti suurempien kaupunkien koululaisille maatalousmuseo on saattanut tuntua hyvin mielenkiintoiselta vierailukohteelta, jossa on oppinut paljon uutta ruuan alkuperästä ja menneisyyden suomalaisten elintavoista.
Virtuaalinäyttelyt ja -opastukset ovat uusi ja koko ajan kehittyvä palvelumuoto. Kesällä Digimuseo-palvelussa virtuaalinäyttelynä julkaistu Maatalouden aika pääsee toden teolla virtuaaliopastuskäyttöön nyt syksyllä, sillä sinne järjestetään koululaisten Opi museossa -viikolla ihka uusia, ruokateemaisia virtuaaliopastuksia. Syksyllä Digimuseoon on myös tulossa varattavaksi uusi, kansanperinteen kauhu- ja kummitustarinoihin keskittyvä teemaopastus Ennen koneita -näyttelyyn.
Kirjoittaja Riikka Soininen työskentelee amanuenssina Suomen maatalousmuseo Sarassa.
- digimuseo
- digitalisaatio
- monipuolinen museo
- museotyö
- opastukset
- virtuaaliopastus
- yleisöopastukset
- yleisötyö