Leivotaan yhdessä!
Sarka-museon Ruokakulmassa avautui helmikuun alussa näyttely leipomisesta. Taikinan taju on leikkimielinen näyttely lapsille ja lapsenmielisille. Näyttelyssä seurataan taikinan matkaa raaka-aineista valmiiksi leivonnaiseksi. Matkan varrella opitaan leivonnassa käytettävistä aineista, leivontakulttuurista, mutta myös letitetään pullapitkoja, pohditaan miltä herkullinen leivonnainen näyttää ja pidetään hauskaa!
Leipominen on hauskinta yhdessä. Moni lapsi oppii pullien pyörityksen ja piparkakun paiston jo pienestä pitäen. Iloinen retki leipomisen maailmaan kasvattaa uteliaisuutta ja rohkeutta tutustua uusiin makuihin. Se tukee ruoanvalmistustaitojen kehittymistä, antaa käsityksen erilaisten raaka-aineiden ominaisuuksista ja alkuperästä sekä tukee kiinnostusta erilaisiin ruokakulttuureihin. Lisäksi se antaa tunteen kuulumisesta ja osallisuudesta.
Leipominen tyydyttää lapsen synnynnäistä tarvetta luovuuteen ja käsillä tekemiseen, minkä vuoksi se kuuluu monien päiväkotien toimintasuunnitelmaan. Leivonnaisten muotoilu kehittää lapsen hienomotorisia taitoja ja ohjeiden seuraaminen vaatii tarkkaavaisuutta. Määrien laskeminen harjoittaa matemaattisia taitoja ja raaka-aineiden käsittely tukee ruokakasvatusta. Lapsen kanssa voi esimerkiksi pohtia, mistä marjat tulevat tai mistä vehnäjauho on tehty.
Lopuksi valmiit leivonnaiset katetaan pöytään, laseihin kaadetaan ehkä hieman mehua ja yhteinen herkutteluhetki voi alkaa.
Toiminnallinen näyttely
Taikinan taju -näyttely on toiminnallinen ja korostaa aistien merkitystä leivonnassa. Puuhaa on etenkin perheen pienemmille. Erilaiset tehtävät, kuten pullien pyöritys ja pullapitkon letitys aktivoivat pientä museokävijää ja haastavat pohtimaan, mitä aisteja tarvitsemme leivonnassa. Mistä tietää onko taikina valmista? Miltä tuoksuu valmis pulla? Miltä maistuu punainen väri? Miksi luulet niin? Myös kohotusaineiden mekanismia käsitellään ja leivonnan kemiallinen puoli nostetaan esiin. Jokaiselle löytyy jotain koettavaa ja pohdittavaa.
Taikinan taju -näyttely toimii pienten ja hieman suurempienkin kotileipureiden innoittajana. Kotiin voi viedä tuliaisiksi inspiraatiota puhelimeen ladattavien leivontareseptien muodossa. Helpot ohjeet esittelevät klassikkoleivonnaisia sekä makuja maailmalta. Näyttely tukee alakoulujen ruokakasvatusta antamalla tietoa ruoka-aineista sekä innostamalla maistamaan ja kokeilemaan ennakkoluulottomasti uusia makuja.
Museoiden välinen yhteistyö
Saran Ruokakulmassa nähtävä Taikinan taju -näyttely on osa Hotelli- ja ravintolamuseon tuottamaa näyttelyä vuodelta 2018. Museo on Helsingissä sijaitseva juoma- ja ruokakulttuurin erikoismuseo, jonka teemat ovat hyvin lähellä myös maatalousmuseon painopisteitä. Sarka-museon yhteydessä toimii myös Ruokamuseo, joka tuottaa näyttelyitä, tapahtumia, opastuksia ja työpajoja, jotka käsittelevät ruokakulttuuria sekä kannustavat pohtimaan, minkälaiset asiat siihen vaikuttavat. Esimerkiksi viime syksynä Ruokakeskiviikkojen työpajoissa valmistettiin ruokaa rautakaudelta 1700-luvulle ja tänä keväänä keskitytään loimaalaisiin ruokaperinteisiin.
Museoiden välinen yhteistyö on tarkoittanut jaettua asiantuntijuutta erilaisten projektien yhteydessä sekä näyttelyvaihtoa. Tällä hetkellä Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelytiloissa on esillä Sarka-museon tuottama näyttely Tehtaan tekemää ruokaa, joka kertoo elintarviketeollisuuden kehityksestä. Loppuvuodesta 2024 Saran Ruokakulmassa avattava näyttely kouluruokailun historiasta suunnitellaan puolestaan alusta asti museoiden välisenä yhteistyönä. Erilaiset lähtökohdat tuottavat parhaimmillaan uusia ja mielenkiintoisia näkökulmia ruokaan ja ruokakulttuuriin kun pohditaan, vaivataan ja maistellaan yhdessä!
Kirjoittaja Maileena Vaajoensuu toimii Sarka-museon näyttelyamanuenssina ja toivottaa kaikki tervetulleeksi inspiroitumaan leivonnan ihmeellisestä maailmasta.
- lapset
- leivonta
- museoiden välinen yhteistyö
- näyttelyyn ja syvemmälle
- ruoka
- ruokakasvatus
- ruokakulttuuri
- toiminnallisuus