Kuinka traktorilla kynnetään?
”Kyntö paremmaksi – sadot suuremmiksi”
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka tarkkaa työtä kyntäminen on, ja mitä kaikkea siinä on huomioitava? Entä mikä on päiste? Kyntämisen tärkeydestä ja vaativuudesta valistetaan vuonna 1960 valmistuneessa dokumenttifilmissä, jossa esitetään havainnollisesti, kuinka kyntö tehdään nykyaikaisilla traktoreilla ja auroilla. Filmin taustalla ovat W. Rosenlew &Co Oy ja Porin Konepaja ja se on Felix-Filmi Oy:n tuotantoa. Filmissä selviää myös, mikä on päiste.
Traktori mullisti maatalouden monelta osin. Etenkin kyntäminen helpottui ja tehostui valtavasti, kun hevosvetoisesta kyntämisestä voitiin siirtyä konevetoiseen kyntämiseen. Hevosen ja kyntömiehen työt kevenivät ja nopeutuivat huomattavasti. Filmi on valmistunut vuonna 1960, jolloin traktorit olivat jo yleistymässä hyvää vauhtia. Vielä 1950 traktoreita oli Suomessa vasta noin 14 000, kahden vuosikymmen päästä traktoreita oli jo noin 150 000. Traktoreista tuli maatilojen tärkein työkone.
Traktorit ja niihin kytketyt laitteet olivat suuri investointi maatiloille, eikä kaikilla ollut heti mahdollisuuksia hankkia niitä. Toisaalta heti sotien jälkeen kysyntä oli niin suurta, ettei kysyntää voitu tyydyttää. Valuuttasäännöstely rajoitti traktorien tuontia, mikä toimi kannustimena käynnistää kotimainen tuotanto. Filmissäkin näkyy Valmetin traktori. Valmet Oy:n sarjatuotanto alkoi vuonna 1952. Kotimaisten traktoriaurojen valmistus oli aloitettu jo 1944. (Fiskars)
Traktoreihin siirtyminen muutti myös tilojen energian käyttöä. Itsetuotetun rehun sijaan vetojuhta kulki nyt tilan ulkopuolelta hankitulla energialla eli öljyllä.
Saran Maatalouden aika –näyttelyssä on muuten esillä Suomen ensimmäinen traktori, Turun Rauta- ja Vaunuteollisuuden valmistama Kullervo. Siihen, miten maata muokattiin ennen traktoreita, voit perehtyä museon Ennen koneita -näyttelyssä.
Elonettiin ja filmiin pääset tästä.