Käsityöt 1900-luvun alun maatalousnäyttelyissä
1900-luvun alussa paikallisten maatalousnäyttelyiden käsityöosastoilla oli esillä erilaisia naisten ja miesten sekä kansakoululaisten valmistamia tekstiili- ja puukäsitöitä. Käsitöiden kirjo oli laaja. Käsityöt laitettiin kauniisti esille ja myös näyttelyhuone koristeltiin lehväköynnöksin.
Paitsi, että käsityöt tuotiin näyttelyyn, ne myös arvosteltiin ja palkittiin rahapalkinnoilla. Naiset toivat kilpailuun tekstiilitöitä ja miehet puolestaan puusta valmistamiaan tai raudasta takomiaan työvälineitä. Viime vuosisadan alun maaseudulla elettiin pitkälti omavaraistaloudessa, ja kotitalouksissa ja maataloudessa tarvittavat tuotteet ja välineet valmistettiin itse. Jokainen osallistui kilpailuun oman vahvuusalueensa parhailla esimerkeillä.
Kilpailussa kaikki käsityöt eivät suinkaan kilpailleet samassa sarjassa, vaan ne jaettiin sarjoihin tekijän sukupuolen mukaan sekä muilla kriteereillä: ammattilaiset, ei-ammattilaiset ja palkolliset. Palkintoluettelossa saatettiin mainita kilpailijan ammatti tai arvo. Osallistujat olivat talollisen-, myllärin- tai työmiehentyttäriä, neitejä tai emäntiä, talollisen- tai torpanpoikia, suntioita, sorvareita, suutareita, puuseppiä, opettajia, työmiehiä tai koneenkäyttäjiä, piikoja tai renkejä. Säätyerot tulivat esille maamiesseurojen toiminnassa.
Kilpailevat työt jaettiin tuotteiden mukaan esimerkiksi kankaisiin, lankoihin ja valmiisiin töihin. Naiset toivat näyttelyyn villa- ja pellavakankaita sekä -lankoja. Kudonnaiset olivat esimerkiksi erilaisia pöytä- ja kaitaliinoja, mattoja, ikkunaverhoja, lakanoita, tyynyliinoja, peittoja, pyyheliinoja, sohvatyynyjä ja jopa ryijyjä. Muun muassa paidat, lakit, sukat ja yönutut olivat valmiita vaatteita, joilla kilpailtiin.
Miehet osallistuivat kilpailuun maatalouden työvälineillä ja tarvikkeilla, kuten sirpeillä, lapioilla, ämpäreillä, saaveilla, vakoilla, puukoilla, vasaroilla, kirveillä, hohtimilla ja haravilla. Äes, reki ja silppukone olivat miesten valmistamia maatalouden työkoneita, mutta he osallistuivat myös valmistamillaan huonekaluilla, kuten tuoleilla, keinutuoleilla, piippuhyllyillä, vaatekaapeilla ja pesukaapeilla. Myös kävelykeppi, tuohityöt ja läkkiteokset olivat näytteitä miesten käsityötaidoista.