Heinäntekoa Hämeessä, lyhytelokuva vuodelta 1936
Hämeenkyrön heinänteko
Pysymme vielä edellisviikkojen tapaan Hämeessä, nyt saamme seurata Hämeenkyrön heinäntekoa v. 1936 valmistuneessa kansatieteellisessä lyhytelokuvassa.
Ennen kuin heinänteko voi alkaa on varmistettava, että viikatteet ja terät ovat kunnossa. Terän hionta on tarkkaa työtä. Vielä ennen työn aloittamista otetaan kuitenkin vanhan tavan mukaan ryyppy. Elokuvassa näytetään, kuinka heinää niitetään väärävartisella, kahtaalle lyövällä viikatteella, jossa molemmin suuntainen liike leikkaa heinää. Näemme myös, kuinka heinää kuljetetaan nuorista koivuista tehdyllä yksinkertaisella heinäreellä ja kannetaan selässä taakkavitsalla. Tällaiset ovat nähtävillä myös Saran v. 2019 avatussa perusnäyttelyssä Ennen koneita.
Eväinä raskaan työn tekijöillä on suolakalaa, ruisleipää ja piimää. Janoa sammutetaan myös järvivedellä. Illalla soppaa syödään pirtin pöydän ääressä yhteisestä astiasta.
Elokuva valaisee myös maatalouden sosiaalista rakennetta; töitä tekevätniin isäntä, emäntä, talon tytär, rengit, päiväläiset kuin talon torppari, joka tulee pitkän metsämatkan takaa.
Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut kansatieteilijä, myöhempi professori ja akateemikko Kustaa Vilkuna.
Hämeenkyrön heinänteko (1936)
Tuotanto: Kansatieteellinen Filmi Oy
Ohjaus ja käsikirjoitus : Kustaa Vilkuna
Linkki elokuvaan https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_105492