Tarinatiinu
Tarinatiinu on Suomen maatalousmuseo Saran blogi. Tarinatiinussa syvennytään tarkemmin Sarka-museon näyttelyiden käsittelemiin aiheisiin, maatalouden ja ruoantuotannon historiaan sekä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia museolta.
-
Kynttilänpäivä
Julkaistu:Tulevana sunnuntaina vietetään kynttilänpäivää. Alun perin juhlaa vietettiin jo 2.2., mutta kynttilänpäivä siirtyi vuonna 1772 kalenteriuudistuksen jälkeen nykyiselle paikalleen, eli helmikuun toisen …
-
Talvisia töitä: Havujen hakkuu
Julkaistu:Vaikka talvi saattoi olla välillä pitkä, maamiehen ajatukset eivät harhailleet kauas tulevista peltotöistä. Talvisin varauduttiinkin peltojen lannoittamiseen karjan sisäruokintakaudella kerätyn lannan…
-
Tammikuun kuva
Julkaistu:Tarinatiinun tammikuun kuva esittelee talviajan perinteisiä metsätöitä. Väinö Niemen 1930-luvulla ottama kuva on Lastulasta, Lempäältä. Siinä näemme, miten runsaasta lumipeitteestä huolimatta mies on …
-
Valmista jouluksi
Julkaistu:Juhlapäivät ovat arkisen elämän jaksottajia, silloin muut kuin aivan välttämättömät työt saavat hetkeksi unohtua. Siksi tuntuu hyvältä saada juhlaan mennessä suuret keskeneräiset asiat valmiiksi. Josk…
-
Jouluinen tervehdys!
Julkaistu:Painettujen joulukorttien lähettämisen juuret ovat 1840-luvun teollistuvassa Englannissa. Maassa oli hieman aikaisemmin otettu käyttöön postimerkit. Idean keksijä oli monitoimimies Henry Cole, ja sen …
-
Reksaamalla kesän sato talteen!
Julkaistu:Ruokakulman Sato säilöön -näyttely kurkistaa säilönnän historiaan. Entisaikoina ruoka-aineita säilöttiin kuivaamalla, hapattamalla, suolaamalla ja savustamalla. 1800-luvun lopulla hedelmiä, vihanneksi…
-
Ei vain mennyttä vaan myös nykyisyyttä – Sarka-museossa tallennetaan nykymaatalouttakin
Julkaistu:Helposti ajatellaan, että museoissa katsotaan vain ajassa taaksepäin ja tutkitaan menneisyyden asioita. Tämä ei kuitenkaan pidä lainkaan paikkaansa, sillä museot tekevät yhä enemmän nykydokumentointia…
-
Kuinka traktorilla kynnetään?
Julkaistu:”Kyntö paremmaksi – sadot suuremmiksi” Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka tarkkaa työtä kyntäminen on, ja mitä kaikkea siinä on huomioitava? Entä mikä on päiste? Kyntämisen tärkeydestä ja vaa…
-
Lapset kysyvät, museo vastaa
Julkaistu:Mitä lapset haluaisivat tietää maataloudesta, ruuasta tai museon toiminnasta? Syys-lokakuun vaihteessa 25 alakoululuokkaa esitti Sarka-museolle mieltään askarruttaneita kysymyksiä. Opi museossa -viiko…
-
Lämmittävät ja suojaavat villasukat
Julkaistu:Viimeistään marraskuun viimat saavat meidät vetämään villasukat jalkaan. Villasukat tuntuvat ikiaikaiselta ja itsestään selvältä osalta suomalaista vaate- ja käsityöperinnettä. Neulonta onkin ollut tä…
-
Vuoden vihannes 2020: Paprika
Julkaistu:”Viime päivinä on kaupoissa ollut saatavissa vihreätä paprikaa, oudonnäköistä kyhmyistä hedelmää, joka suurimmalle osalle meistä on täysin tuntematon.” (Helsingin Sanomat 4.9.1957) ”Usea on kai havain…
-
Lokakuusta, säästä ja muusta
Julkaistu:Suomen maatalousmuseo Saran tämän vuoden vaihtuvassa näyttelyssä Hyvän sään aikana tarkastellaan säätä, ilmastoa ja maataloutta sekä sitä, miten ne liittyvät toisiinsa kiinteästi. Tässä Tarinatiinussa…
-
Velli- eli ruokakello
Julkaistu:Velli- eli ruokakello on talonpoikaistalon harjalla tai päädyssä oleva kello, jota soittamalla viestittiin talonväelle ja palkollisille muun muassa ruoka-ajoista. Päärakennuksen lisäksi vellikello saa…
-
Rekiryijyt
Julkaistu:Reessä ryijy suojasi ja lämmitti matkantekijöitä sekä peittona päällä että heidän allaan. Reen istuimella käytettyä ryijyä on kutsuttu rekiryijyksi. Peittona kaksipuolisesti nukitettu ryijy suojasi te…
-
Kaskuja kahvista kansainvälisenä kahvipäivänä
Julkaistu:Kukapa meistä ei muistaisi ensimmäisiä kertoja, kun sai maistaa kahvia? Se oli aluksi kitkerää, mutta samalla jännittävää. Kahvi oli ”aikuisten juomaa” ja olihan sitä harmissaan siitä, kun omassa lasi…