Tarinatiinu
Tarinatiinu on Suomen maatalousmuseo Saran blogi. Tarinatiinussa syvennytään tarkemmin Sarka-museon näyttelyiden käsittelemiin aiheisiin, maatalouden ja ruoantuotannon historiaan sekä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia museolta.
-
Lämmittävät ja suojaavat villasukat
Julkaistu:Viimeistään marraskuun viimat saavat meidät vetämään villasukat jalkaan. Villasukat tuntuvat ikiaikaiselta ja itsestään selvältä osalta suomalaista vaate- ja käsityöperinnettä. Neulonta onkin ollut tä…
-
Vuoden vihannes 2020: Paprika
Julkaistu:”Viime päivinä on kaupoissa ollut saatavissa vihreätä paprikaa, oudonnäköistä kyhmyistä hedelmää, joka suurimmalle osalle meistä on täysin tuntematon.” (Helsingin Sanomat 4.9.1957) ”Usea on kai havain…
-
Lokakuusta, säästä ja muusta
Julkaistu:Suomen maatalousmuseo Saran tämän vuoden vaihtuvassa näyttelyssä Hyvän sään aikana tarkastellaan säätä, ilmastoa ja maataloutta sekä sitä, miten ne liittyvät toisiinsa kiinteästi. Tässä Tarinatiinussa…
-
Velli- eli ruokakello
Julkaistu:Velli- eli ruokakello on talonpoikaistalon harjalla tai päädyssä oleva kello, jota soittamalla viestittiin talonväelle ja palkollisille muun muassa ruoka-ajoista. Päärakennuksen lisäksi vellikello saa…
-
Rekiryijyt
Julkaistu:Reessä ryijy suojasi ja lämmitti matkantekijöitä sekä peittona päällä että heidän allaan. Reen istuimella käytettyä ryijyä on kutsuttu rekiryijyksi. Peittona kaksipuolisesti nukitettu ryijy suojasi te…
-
Kaskuja kahvista kansainvälisenä kahvipäivänä
Julkaistu:Kukapa meistä ei muistaisi ensimmäisiä kertoja, kun sai maistaa kahvia? Se oli aluksi kitkerää, mutta samalla jännittävää. Kahvi oli ”aikuisten juomaa” ja olihan sitä harmissaan siitä, kun omassa lasi…
-
Vakoissa säilytettiin monenlaista
Julkaistu:Vilja-, voi-, jauho-, matka-, eväs-, vaate-, tykkimyssy- tai kylvövakka. Haapalaudasta painetusta, kaarevanmallisesta säilytysastiasta on erilaisia variaatioita. Malliltaan vakka on yleensä soikea, mu…
-
Luokkivaljaiden länget
Julkaistu:Kuormaa tai kärryjä vetävä hevonen on valjastettu joko luokki– tai silavaljastuksella. Kahdesta tavasta silavaljastus on kevyempi. Luokkivaljastusta, jossa on luokki eli vemmel, länget ja aisat,…
-
Karttajousella vatvottiin villoja kehruukuntoon
Julkaistu:Saran Ennen koneita -näyttelyssä on naisten käsitöistä kertovassa osassa esillä karttajousi eli savitsin. Villankäsittelyvälineistöön kuuluva karttajousi on esineenä tuntemattomampi, vaikka se on ollu…
-
Käsityöt 1900-luvun alun maatalousnäyttelyissä
Julkaistu:1900-luvun alussa paikallisten maatalousnäyttelyiden käsityöosastoilla oli esillä erilaisia naisten ja miesten sekä kansakoululaisten valmistamia tekstiili- ja puukäsitöitä. Käsitöiden kirjo oli laaja…
-
Koneita ja kilpailuita maatalousnäyttelyissä
Julkaistu:Maatalousnäyttelyt ovat olleet ja ovat edelleen tärkeitä tapahtumia maaseudulla. Näyttelyiden sisältö on pysynyt melko samanlaisena nykypäiviin saakka. Esillä on ollut maatalouskoneita, eläimiä, käsit…
-
Kahvi, sosiaalinen tapahtuma
Julkaistu:Kahvin juominen voi tuntua melkein rituaalilta, jonka merkitys muuttuu aina seurasta riippuen. Kahvi seuraakin suomalaisia juhlijoita läpi elämän. On ristiäisiä, syntymäpäiväkahvitteluja, nimipäiväkah…
-
Elonkorjuuta 1920-luvulla
Julkaistu:Tässä Väinö Niemen 1920-luvulla Lempäälässä ottamassa kuvassa korjuuväki työskentelee ruispellolla. Vasemmalla mies leikkaa viljaa sirpillä. Hänen perässään kukevat naiset ja miehet sitovat leikatut …
-
Kirkonkuulutukset tiedonvälittäjinä
Julkaistu:Kirkonkuulutukset olivat tärkeä osa maaseudun tiedonvälitystä aina 1900-luvun alkuun saakka. Tuolloin kasvunsa aloittanut paikallislehdistö syrjäytti kirkonkuulutukset vähitellen tiedonvälityskanavana…
-
Kaskisavun mailta – Kansatieteellinen elokuva kaskipellon raivauksesta vuodelta 1937.
Julkaistu:Tiedätkö, mistä piru puhui, kun piru sanoi: ”Kumma rek! Kun on oikein puolin, niin ei vedä mikään. Kun on nurin, ei istu kukaan.” Vastauksen kuulet Kaskisavun mailta lyhytelokuvasta (14 min). Kansatie…