Tarinatiinu
Tarinatiinu on Suomen maatalousmuseo Saran blogi. Tarinatiinussa syvennytään tarkemmin Sarka-museon näyttelyiden käsittelemiin aiheisiin, maatalouden ja ruoantuotannon historiaan sekä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia museolta.
-
Sahti
Julkaistu:Mitä on sahti ja miten se eroaa oluesta? Sekä sahdissa että oluessa on samat raaka-aineet (hiiva, humala, mallas ja vesi), mutta ne valmistetaan hitusen eri tavalla ja raaka-aineiden mittasuhteet poik…
-
Lokakuun kuva: Hiehot loikkivat kesälaitumille
Julkaistu:Tällä kertaa kuukauden kuva ei liity meneillään olevaan pimenevään syksyyn, vaan palaamme toiseen maataloudelle tärkeään vuodenaikaan eli kevääseen. Sarka-museo järjesti viime keväänä 2020 valokuvakil…
-
”Meijä Maija mallas piik, makkja maltta tekjä”
Julkaistu:Perinteisen kotivalmisteisen oluen perusraaka-aineet ovat mallas, hiiva, humala ja vesi. Mallas on idätettyä ja kuivattua viljaa, jossa jyvän tärkkelys on muuntunut käymiskelpoiseksi sokeriksi. Nykyis…
-
Nykydokumentointi tänään on historiaa huomenna
Julkaistu:Museot mielletään usein ainoastaan vanhojen esineiden, kuvien ja dokumenttien muistipankkina, mutta enemmän tai vähemmän kaukaisen historian tallentamisen lisäksi museoiden vastuulle kuuluu myös nykyp…
-
Nauris vastasi perunaa
Julkaistu:Nauris oli Suomessa pitkään tärkein viljelty juures, kunnes peruna syrjäytti sen 1800-luvulla. Naurista viljeltiin jo esihistoriallisella ajalla. Se oli ohran ohella tärkeimpiä ravinnonlähteitä muinai…
-
Syyskuun kuva
Julkaistu:”Mikosta päre pihtiin, tutti rukkiin, kaali kuppiin, akat pirttiin ja nauriit kuoppaan.” Mikkelinpäivä on monella tapaa merkityksellinen ajanjakso suomalaisten vuodenkierrossa. Karjan ulkolaidunkausi …
-
Monipuolinen museo: Äänitorveksi vai kommunikaattoriksi Vuoden museoon?
Julkaistu:”Viestintä yleensä epäonnistuu, paitsi sattumalta.” Viestinnän ensimmäinen laki, Osmo A. Wiio Aloitin työni viestintävastaavana Sarka-museossa puolisentoista kuukautta sitten. Vastuullani ovat museon …
-
Syksyisiä töitä: Pellavatalkoissa
Julkaistu:Entisinä aikoina maatilan työt jakautuivat valoisan kesäajan ulkotöihin ja pimeän talviajan sisätöihin. Vedenjakajana toimi Mikkelin päivä. “Mikosta päre pihtiin, tutti rukkiin, kaali kuppiin, akat pi…
-
Olisinpa töissä miniatyyrimuseossa…
Julkaistu:Tuo lause on tainnut tulla sanottua ääneen useammankin kerran menneiden 18 vuoden aikana yrittäessämme saada kokoelmaesineitä mahtumaan säilytystiloihimme. Maatalouskoneet ovat isoja ja usein myös han…
-
Hiiret satimeen
Julkaistu:Tämän päivän yhteiskunnassa puhutaan muun muassa köyhyysloukusta tai ihmisistä, jotka ovat joutuneet kahden asunnon loukkuun. Alun pitäen loukku kuitenkin tarkoittaa pyydystä, jonka kansipuu pudotessa…
-
Mikä ihmeen virtuaaliopastus?
Julkaistu:Oletko jo osallistunut virtuaalikierrokselle tai -opastukselle museoon? Korona-aika on vauhdittanut monissa museoissa virtuaalipalveluiden kehittämistä, ja nykyään lukuisiin museonäyttelyihin pääsee t…
-
Elokuun kuva: Koulumatkalla
Julkaistu:Tänä vuonna vietetään suomalaisen oppivelvollisuuden satavuotisjuhlavuotta! Näin koulujen alkamisviikolla onkin hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan koulutuksen ja oppivelvollisuuden historiaa ja merkitys…
-
Elokuun ruokatiinu: jäätelö
Julkaistu:Suomalaiset rakastavat jäätelöä. Sitä tarjotaan niin lapsille kuin aikuisille, se sopii kesäherkutteluun, jälkiruuaksi ja nopeaan makeanhimon tyydyttämiseen. Keskimääräinen kulutus vuodessa on jopa 12…
-
Kesätyöntekijät kertovat: kesä Sarka-museolla
Julkaistu:Kesän tullessa monet suomalaiset rientävät innoissaan ansaituille kesälomille, jolloin kesätyöntekijät saapuvat puolestaan työpaikoille. Suomen maatalousmuseo Sarka ei ole tässä suhteessa poikkeus. Ke…
-
Näyttelyyn ja syvemmälle: Kaskeaminen
Julkaistu:Sarka-museon näyttelyissä tutustutaan kattavasti maatalouden kehitykseen ja yksi tärkeä osa-alue maataloudessa on viljely. Kun tänä päivänä puhumme viljelystä, tarkoitamme usein peltoviljelyä, mutta p…