Tarinatiinu
Tarinatiinu on Suomen maatalousmuseo Saran blogi. Tarinatiinussa syvennytään tarkemmin Sarka-museon näyttelyiden käsittelemiin aiheisiin, maatalouden ja ruoantuotannon historiaan sekä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia museolta.
-
Tähän aikaan vuodesta: Talviteitä liikuttiin reellä ja hevosella
Julkaistu:Ihmisten tarve liikkua paikasta toiseen oli ennen vähäisempää kuin nykyään. Tämä pohjautui pitkälti siihen, että töiden teko sijoittui omien maiden ja talon piiriin. Tällöin liikuttiin enemminkin kirk…
-
Pala suomalaisen makeisteollisuuden historiaa
Julkaistu:Joulun pyhien jälkeen monilla on makeiskiintiö täynnä -ainakin hetkeksi. Playstation -ohjaimessa on ruskeita tahroja, viimeiset Vihreät kuulat odottavat maljan pohjalla ja sohvatyynyjen välistä löytyy…
-
Joulukuun kuva: Joulun viettoa 1930-luvulla
Julkaistu:Lempäälän seudulla otetussa valokuvassa vietetään joulua 1930-luvulla. Talon väki on kokoontunut jouluisesti koristeltuun tupaan ryhmäkuvaa varten. Taustalla voi nähdä kynttilöin koristellun joulukuus…
-
Talven töitä metsässä ja pirtissä
Julkaistu:Talven tultua ulkona tehtävät työt rajoitettiin vanhaan aikaan mahdollisimman vähiin. Karjan ruokinta ja juottaminen piti hoitaa, mutta muuten sulan maan ajan työt jätettiin kevääseen. Jotkin työt kut…
-
Piparkakkujen historiaa
Julkaistu:Joulukuu on hyvässä vauhdissa ja piparkakkujen tuoksu on leijaillut jo monissa keittiöissä. Kanelilla, neilikalla ja inkiväärillä maustettujen pikkuleipien leivonta kuuluu joulun ajan rituaaleihin, t…
-
Joulupöydän ruokia ja uskomusperinteitä
Julkaistu:Kuu on juuri vaihtunut ja katseet kääntyvät vuoden viimeisiä pyhiä kohti. Marketeissa on jo pitkään ollut saatavilla valmisruokina ja eineksinä jouluruokia, kuten erilaisia laatikoita. Lähempänä joulu…
-
Isännyyden hinta
Julkaistu:Vuonna 1780 Antti Heikinpoika oli 24-vuotias loimaalainen nuorimies. Hän oli Vännilän Jaakkolan ratsutilan lapsista vanhin poika, joten hänellä oli koko elämänsä ajan ollut hyvät perusteet olettaa pää…
-
Monipuolinen museo: Kummitustarinoita ja mystistä jakoaikaa
Julkaistu:Lokakuun viimeisenä sunnuntaina museon Ennen koneita –näyttelyssä oli tavallista hämärämpää. Siellä täällä led-kynttilät loivat valoaan, ja kävijöiden korviin kantautui näyttelyn tavallisen äänimaailm…
-
Sokerijuurikkaan nostotyöt
Julkaistu:1950-luvulla sokerijuurikkaan viljely oli koko perheen työtä. Kylvötouhujen jälkeen juurikkaiden taimetuttua taimet täytyi harventaa, jotta juurikkailla olisi tilaa kasvaa mahdollisimman isoiksi, ja v…
-
Sahti
Julkaistu:Mitä on sahti ja miten se eroaa oluesta? Sekä sahdissa että oluessa on samat raaka-aineet (hiiva, humala, mallas ja vesi), mutta ne valmistetaan hitusen eri tavalla ja raaka-aineiden mittasuhteet poik…
-
Lokakuun kuva: Hiehot loikkivat kesälaitumille
Julkaistu:Tällä kertaa kuukauden kuva ei liity meneillään olevaan pimenevään syksyyn, vaan palaamme toiseen maataloudelle tärkeään vuodenaikaan eli kevääseen. Sarka-museo järjesti viime keväänä 2020 valokuvakil…
-
”Meijä Maija mallas piik, makkja maltta tekjä”
Julkaistu:Perinteisen kotivalmisteisen oluen perusraaka-aineet ovat mallas, hiiva, humala ja vesi. Mallas on idätettyä ja kuivattua viljaa, jossa jyvän tärkkelys on muuntunut käymiskelpoiseksi sokeriksi. Nykyis…
-
Nykydokumentointi tänään on historiaa huomenna
Julkaistu:Museot mielletään usein ainoastaan vanhojen esineiden, kuvien ja dokumenttien muistipankkina, mutta enemmän tai vähemmän kaukaisen historian tallentamisen lisäksi museoiden vastuulle kuuluu myös nykyp…
-
Nauris vastasi perunaa
Julkaistu:Nauris oli Suomessa pitkään tärkein viljelty juures, kunnes peruna syrjäytti sen 1800-luvulla. Naurista viljeltiin jo esihistoriallisella ajalla. Se oli ohran ohella tärkeimpiä ravinnonlähteitä muinai…
-
Syyskuun kuva
Julkaistu:”Mikosta päre pihtiin, tutti rukkiin, kaali kuppiin, akat pirttiin ja nauriit kuoppaan.” Mikkelinpäivä on monella tapaa merkityksellinen ajanjakso suomalaisten vuodenkierrossa. Karjan ulkolaidunkausi …