Tarinatiinu
Tarinatiinu on Suomen maatalousmuseo Saran blogi. Tarinatiinussa syvennytään tarkemmin Sarka-museon näyttelyiden käsittelemiin aiheisiin, maatalouden ja ruoantuotannon historiaan sekä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia museolta.
-
Mikä on tutkimusta? Ajatuksia väitöskirjan ja museotyön välimaastosta
Julkaistu:Museoiden näyttelytekstien pitää olla lyhyitä, selkeitä ja ymmärrettäviä. Näyttelyiden ja muiden museoissa tuotettujen sisältöjen tavoitteena on olla tasapuolisesti erilaisten ihmisten saavutettavissa…
-
Ylellinen puutarha ja välttämätön ryytimaa
Julkaistu:Viime päivinä aurinko on hyväillyt talven kalpeita kasvoja ja vaikka jokainen näillä leveysasteilla asuva ymmärtääkin odottaa vielä kolmatta tai neljättä takatalvea, alkavat ajatukset leikitellä kevää…
-
Ojituksella eroon liiasta vedestä
Julkaistu:Näin keväisin maanteitä ajellessa huomaa peltojen monin paikoin muuttuvan kuin pieniksi järviksi. Tämä johtuu lumen sulamisesta ja maanperän tiiveydestä. Sulanut vesi ei läpäise maan pintaa tarpeeksi …
-
Leivotaan yhdessä!
Julkaistu:Sarka-museon Ruokakulmassa avautui helmikuun alussa näyttely leipomisesta. Taikinan taju on leikkimielinen näyttely lapsille ja lapsenmielisille. Näyttelyssä seurataan taikinan matkaa raaka-aineista v…
-
Ruokateema: Loimaan kakkoa ja letvehnästä
Julkaistu:Vuonna 2019 lanseerattiin Saran liitännäismuseo Ruokamuseo, joka paneutuu maatalouden historiaan ja ilmiöihin nimenomaan ruoantuotannon näkökulmasta. Seuraavana vuonna suosittu Kyläkeskiviikkojen luen…
-
Leivinhiivan historiaa
Julkaistu:Sarka-museon alkuvuoden tapahtumissa ja Ruokakulman vaihtuvassa näyttelyssä ovat pääosassa leipominen ja leipä. Tammikuun Ruokakeskiviikkona 17.1. museolla leivottiin Loimaan Maa- ja kotitalousnaisten…
-
Alastaron rukkitehtaan jäljillä
Julkaistu:Taannoin meihin otti yhteyttä innokas rukkien keräilijä Sauli Rajala, joka on kerännyt itselleen yli 2000 rukkia sisältävän kokoelman. Rajala oli kiinnostunut Alastarolla 1900-luvun alkupuolella toimi…
-
Sarka-museon kuulumisia kuluneelta vuodelta
Julkaistu:Näin vuoden loppupuolella on perinteisesti tapana kääntää katse taaksepäin ja tarkastella kulunutta vuotta. Itselleni tämä vuosi on ollut ensimmäinen Suomen maatalousmuseo Saran johtajana. Myös museol…
-
Maidontuotannon automatisoituminen
Julkaistu:Tarinatiinussa julkaistiin noin vuosi sitten julkaistu kirjoitus, jossa annettiin jo pieni makupala konehallin tulevasta On se kone! –näyttelystä. Toisin kuin silloin kerrottiin, avautuu näyttely vast…
-
Maaseudun ITE-taidetta Aulagalleriassa
Julkaistu:Oletko joskus kesäisellä lomamatkalla poikennut puutarhaan, jonka pensaiden alla joogaa viisisataa betonipatsasta? Tai olet ehkä kiinnittänyt huomiota pihaan, jolla vaanii metalliromusta ja trakt…
-
Keskiajan ruokatalous
Julkaistu:Suomessa keskiajaksi määritelty ajanjakso on suhteellisen lyhyt vaihe esihistoriallisen ja uuden ajan puristuksessa 1100-luvulta 1500-luvulle. Monen kodin ruokavalioon keskiajan alkaminen ei tuonut mu…
-
Uuden tekniikan aika – Harry Fergusonin idea maataloudesta
Julkaistu:Tekniikan innostama nuorukainen Henry George Ferguson syntyi maanviljelijän poikana Pohjois-Irlannissa vuonna 1884. Nuoruus kului tehdessä maatöitä, joita Harryksi kutsuttu poika inhosi. 18-vuotiaana …
-
Ruokateema: Rautakauden ruokapöydässä
Julkaistu:Syyskuun alussa vietettiin suomalaisen ruoan päivää, mikä huomioitiin kouluissa, ravintoloissa ja varmasti monessa kodissakin. Myös Sarka-museon ravintolan pöytä oli katettu kotimaisin herkuin. Mutta …
-
Talonpoikainen hirsirakentaminen
Julkaistu:Puuarkkitehtuurin tuotokset kuten erilaiset hirsitalot ovat erottamaton ja tärkeä osa suomalaista perinne- ja kulttuurimaisemaa järvien, metsien ja peltojen ohessa. Rakennuskannassa on alueellista vai…
-
Pula-ajan keittiössä
Julkaistu:Sana pula-aika tuo tavallisesti mieliin toisen maailmansodan, voikukkakahvin ja perunakeiton. Kriisiaikoja, jolloin elintarvikkeiden saanti on ollut niukkaa on Suomen historiassa ollut muitakin, mutta…