Tarinatiinu
Tarinatiinu on Suomen maatalousmuseo Saran blogi. Tarinatiinussa syvennytään tarkemmin Sarka-museon näyttelyiden käsittelemiin aiheisiin, maatalouden ja ruoantuotannon historiaan sekä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia museolta.
-
Näyttelyyn ja syvemmälle: Mehiläishoidon onni ja onnettomuus
Julkaistu:Mehiläishoito esitellään Maatalouden aika -näyttelyssä sota-ajan kohdalla. Ajankohta on moni tavoin mehiläishoidon kannalta mielenkiintoinen, sillä sota-aika oli mehiläishoidolle yhtä aikaa onni ja on…
-
Viikon 17 Kuva: Varsa kylvötöissä
Julkaistu:Kylvöaika on pian käsillä. Kun aika koittaa, silloin on mentävä. Suotuisien olosuhteiden kylvöikkuna on Suomessa usein muutaman vuorokauden pituinen. Tamma on saanut kevätvarsan, joka seuraa emoaan ka…
-
Elokuvavinkki: Westermarckin mallitila Järvenpäässä
Julkaistu:Maatalousneuvos Bjarne Westermarck ja Järvenpään kartano Viime lauantain elokuvanamme oli Finlandia vuodelta 1922. Elokuvassa esiteltiin myös suomalaista maataloutta ja piipahdettiin maatalousneuvos B…
-
”Huhtikuusta puoli suksin, puoli venehin.”
Julkaistu:Aurinkoista kevätaamua! Nyt jo hiukan lämpiääkin. Huhtikuun vaihtelevat säät ovat käsite. Jos kesä antaa vielä odottaa itseään, on lohdullista tietää, että: ”Kun on kylmä huhtikuu ja märkä toukokuu, n…
-
Kippis! Muutama lasillinen juomien historiaa
Julkaistu:2000-luvulla yleisimpiä alkoholittomia juomia ovat vesi, erilaiset maidot, kahvi ja tee, täysmehut sekä sokerilla tai makeutusaineilla maustetut juomat. Alkoholijuomista juodaan eniten olutta. Olutta …
-
Lauantain elokuva: Finlandia.
Julkaistu:Dokumenttielokuva Finlandia (1922) Lauantai ja pitkäelokuvan paikka! Tämän päivän vinkkinä dokumenttielokuva Finlandia vuodelta 1922. Finlandia on ulkoministeriön propagandaelokuva, jolla vasta itsenä…
-
Nostalginen maitolaituri Sarka-museossa
Julkaistu:Maitolaiturit olivat ennen keskeinen osa maaseutumaisemaa. Niiden kulta-aikaa olivat 1950–1970-luvut. Maatiloilta maito kuljetettiin tonkilla lähimmälle maitolaiturille. Sieltä maidon matka jatkui mei…
-
Näyttelyyn ja syvemmälle: Käsiharasta jousiäkeeseen
Julkaistu:Kevään säät näyttäytyvät jälleen tyypillisen vaihtelevina, mutta pääsiäisen aikaan Loimaan seudulla oli jo mahdollista nähdä ensimmäisiä merkkejä toukotöiden alkamisesta. Useampi viljelijä oli kaivanu…
-
Viikon 16 kuva : Perunat maahan
Julkaistu:Kevättä perunamaalla. Kynnettyyn ja äestettyyn maahan tehtiin vaot peruna-auralla. Peruna-aura oli puusta valmistettu ns. kehäaura, jonka vannas oli rautaa. Se valjastettiin hevoselle käyttäen kakkula…
-
Heinätöissä luonnonniityillä
Julkaistu:Nivalan heinätyöt Katsotaan heinätöistä vielä toinenkin vanha elokuva, jota sitäkin Kusta Vilkuna on ollut tekemässä. Tässä elokuvassa ei olla heinäpellolla, vaan heinää korjataan luonnonniityiltä eli…
-
Päästiin pääsiäiseen
Julkaistu:Muistatko, kun pääsiäisestä laitettiin keinu tai kiikkulauta pihalle? Entä oletko soittanut karjan onneksi torvella kolmen tien haarassa tai pukinsarvella kukkulan päällä? Vielä on pääsiäistä jäljell…
-
Ei pääsiäistä ilman mämmiä!
Julkaistu:Kotiliesi-lehdessä kirjoitettiin keväällä 1923: ”Miltähän tuntuisi joulu ilman lipeäkalaa taikka pääsiäinen ilman mämmiä!” 1920-luvulla niin Kotiliedessä kuin muissakin ajan lehdissä mämmi oli jo omak…
-
Essu eteen! Esineenä esiliina
Julkaistu:Esiliinat kuuluivat ennen naisten jokapäiväiseen pukeutumiseen niin maalla kuin kaupungeissa. Vaatteita oli vähän ja niiden peseminen oli hankalaa. Esiliina suojasi vaatteita likaantumiselta ja kulumi…
-
Näyttelyyn ja syvemmälle: Kaskenkaatajan katse
Julkaistu:Jos aikomuksena olisi viljellä jotakin kaskessa, millä silmällä metsää silloin katselisi? Kaskenkaatajan katse etsisi ehkä vanhaa kuusimetsää tai korkeintaan 30-vuotiasta lehtimetsää. Jos hän tekisi s…
-
Viikon 15 kuva: Ojat auki lapiolla
Julkaistu:Ojia avataan 1930-luvulla ojalapiolla. Ojat vaativat jatkuvaa kunnossapitoa ja kaikki työ tehtiin käsin. Ojat kaivettiin perinteisesti teritetyllä puulapiolla ja erityisellä ojakuokalla. Ojien kaivami…