Tarinatiinu
Tarinatiinu on Suomen maatalousmuseo Saran blogi. Tarinatiinussa syvennytään tarkemmin Sarka-museon näyttelyiden käsittelemiin aiheisiin, maatalouden ja ruoantuotannon historiaan sekä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia museolta.
-
Eroon talviturkista!
Julkaistu:Lammas on yksi vanhimmista ihmisen kesyttämistä kotieläimistä. Aluksi lammasta pidettiin maidon, lihan ja vuotien takia, mutta myöhemmin alettiin hyödyntää myös sen pehmeää villaa. Lampaan villan leik…
-
Harava, naisen työase
Julkaistu:Harava on monille tuttu työväline, milloin mistäkin töistä. Ehkä useimmin nykyään liitämme sen ajatuksissamme pihatöihin, taloyhtiön talkoisiin ja puutarhassatyöskentelyyn, mutta harava on ollut myös …
-
Raikasta Maailman maitopäivää!
Julkaistu:Maanantaina 1.6. vietetään 20. kertaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n organisoimaa Maailman maitopäivää. Juhlista maitopäivää tutustumalla maidon historiaan Saran verkkosisältöjen avulla:…
-
Luudat ja juuriharjat esiin, nyt kuurataan!
Julkaistu:Museo avaa ovensa yleisölle 1.6. ja siihen on valmistauduttu muun muassa erityisen huolellisella siivouksella. Koronakevään aikana moni on suorittanut myös kotonaan suursiivouksen. Kesän myötä alkaa t…
-
Viikon 22 kuva: Lehmät kesälaitumille!
Julkaistu:Riemukkaasti lehmät säntäävät kesälaitumille ja onhan taas kauan odotettu suloinen suvi edessä. Niityt tarjoavat tuoretta ruohoa ja heinää ylen määrin. Tämän Kauko Nenosen ottaman kuvan kyytöt osaavat…
-
Karjakko laitumella
Julkaistu:Kevään myötä laitumilla alkoi olla karjalle syötävää ja ankean talven jälkeen ne olivat innokkaita pääsemään tuoreen ruohon ääreen. Aluksi karjaa pidettiin niityillä ja metsälaitumilla, koska pellot o…
-
”Urpo suveksi sääntää”
Julkaistu:Urbanuksen päivää 25.5. on pidetty Etelä-Suomesta Keski-Pohjanmaalle asti varsinaisen kesän alkuna. Jo vuoden 1544 Mikael Agricolan kalenteriin oli merkitty Vrbanus Suven alcu. Tämän ominaisuutensa ta…
-
Lotinaa, rösselöä ja käristystä – Metsätyömiesten eväät
Julkaistu:Suomeen alkoi syntymään metsäteollisuutta 1860-luvulta lähtien. Metsätyömaille lähtivät töihin niin maaseudun tilattomat kuin tilallisetkin miehet, sillä hakkuut suoritettiin pääasiassa talvella, joll…
-
Päivä pulkassa! Esineenä päivänpulkka
Julkaistu:Moni käyttää tätä tuttua sanontaa, kun päivän työt on saatu tehtyä. Sanonnan alkuperäinen käyttöyhteys on kuitenkin monelle jo hiukan vieras. Useat suomalaiset sanonnat pohjautuvat vanhan maatalouden …
-
Näyttelyyn ja syvemmälle: Virstanpylväitä
Julkaistu:Maatalouden aika -näyttely esittelee suomalaisen maatalouden tarinaa 3000 vuoden ajalta. Aikamatkaa jäsentävät ”virstanpylväät”, jotka kertovat ajan kulumisesta sekä kiteyttävät maataloude…
-
Lyhytelokuva Raivaajien, rakentajien Salla
Julkaistu:Raivaajien, rakentajien Salla Viime viikon elokuvassa esiteltiin Lapin maataloutta ja jatkamme samalla aiheella. Sallan maataloustuottajain yhdistyksen toteuttamassa lyhytelokuvassa Raivaajien, rakent…
-
Viikon 20 kuva: Kylvöä 1990-luvulla
Julkaistu:Kylvöä 1990-luvulla. Valmet 2105-traktorilla vedetään Tume- kylvölannoitinta. Kylvölannoitin kylvää siemenet ja sijoittaa väkilannoitteen sopivalle kohtaa kylvöksessä. Kylvölannoitin täytetään erityis…
-
”Eerikki vilunpoika peijakainen”
Julkaistu:Hyvää Erkin päivää! Erkkiin liittyy paljon kesän alkamisen sananparsia. Erkin kylmät ilmat ennustavat kuitenkin lämmintä kesää. ”Erkki turjus turkki päällä, Urpaanus (25.5.) liinapaitasillaan”. Vastaa…
-
10 poimintaa perunan historiasta
Julkaistu:Perunaa pidetään olennaisena osana suomalaista ruokavaliota ja ruokakulttuuria. Kyse on kuitenkin verrattain tuoreesta ruokakasvista, jonka viljely ja syöminen levisi Suomessa vasta 1800-luvulla. Ylip…
-
Tuulahdus menneisyydestä: Maitopussit
Julkaistu:Maidon pakkaamisessa tapahtui monia muutoksia 1950–1970-luvuilla. Ensin maitoa pakattiin lasipulloihin ja sitten pahvitölkkeihin. Jännittävin kokeilu oli maitopussit, joihin maitoa pakattiin vuosina 1…