Tarinatiinu
Tarinatiinu on Suomen maatalousmuseo Saran blogi. Tarinatiinussa syvennytään tarkemmin Sarka-museon näyttelyiden käsittelemiin aiheisiin, maatalouden ja ruoantuotannon historiaan sekä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia museolta.
-
Vakoissa säilytettiin monenlaista
Julkaistu:Vilja-, voi-, jauho-, matka-, eväs-, vaate-, tykkimyssy- tai kylvövakka. Haapalaudasta painetusta, kaarevanmallisesta säilytysastiasta on erilaisia variaatioita. Malliltaan vakka on yleensä soikea, mu…
-
Luokkivaljaiden länget
Julkaistu:Kuormaa tai kärryjä vetävä hevonen on valjastettu joko luokki– tai silavaljastuksella. Kahdesta tavasta silavaljastus on kevyempi. Luokkivaljastusta, jossa on luokki eli vemmel, länget ja aisat,…
-
Karttajousella vatvottiin villoja kehruukuntoon
Julkaistu:Saran Ennen koneita -näyttelyssä on naisten käsitöistä kertovassa osassa esillä karttajousi eli savitsin. Villankäsittelyvälineistöön kuuluva karttajousi on esineenä tuntemattomampi, vaikka se on ollu…
-
Käsityöt 1900-luvun alun maatalousnäyttelyissä
Julkaistu:1900-luvun alussa paikallisten maatalousnäyttelyiden käsityöosastoilla oli esillä erilaisia naisten ja miesten sekä kansakoululaisten valmistamia tekstiili- ja puukäsitöitä. Käsitöiden kirjo oli laaja…
-
Koneita ja kilpailuita maatalousnäyttelyissä
Julkaistu:Maatalousnäyttelyt ovat olleet ja ovat edelleen tärkeitä tapahtumia maaseudulla. Näyttelyiden sisältö on pysynyt melko samanlaisena nykypäiviin saakka. Esillä on ollut maatalouskoneita, eläimiä, käsit…
-
Kahvi, sosiaalinen tapahtuma
Julkaistu:Kahvin juominen voi tuntua melkein rituaalilta, jonka merkitys muuttuu aina seurasta riippuen. Kahvi seuraakin suomalaisia juhlijoita läpi elämän. On ristiäisiä, syntymäpäiväkahvitteluja, nimipäiväkah…
-
Elonkorjuuta 1920-luvulla
Julkaistu:Tässä Väinö Niemen 1920-luvulla Lempäälässä ottamassa kuvassa korjuuväki työskentelee ruispellolla. Vasemmalla mies leikkaa viljaa sirpillä. Hänen perässään kukevat naiset ja miehet sitovat leikatut …
-
Kirkonkuulutukset tiedonvälittäjinä
Julkaistu:Kirkonkuulutukset olivat tärkeä osa maaseudun tiedonvälitystä aina 1900-luvun alkuun saakka. Tuolloin kasvunsa aloittanut paikallislehdistö syrjäytti kirkonkuulutukset vähitellen tiedonvälityskanavana…
-
Kaskisavun mailta – Kansatieteellinen elokuva kaskipellon raivauksesta vuodelta 1937.
Julkaistu:Tiedätkö, mistä piru puhui, kun piru sanoi: ”Kumma rek! Kun on oikein puolin, niin ei vedä mikään. Kun on nurin, ei istu kukaan.” Vastauksen kuulet Kaskisavun mailta lyhytelokuvasta (14 min). Kansatie…
-
Papuja ja paahtoa, tasseista ja kupeista
Julkaistu:Kahvia on Suomessa juotu niin kaupungeissa kuin maaseudullakin jo pidemmän aikaa, mutta millaista kahvia se on ollut? Kofeiinipitoisuus ainakin on ollut huomattavasti pienempi, mikä selittää sen, miks…
-
Se olis kuule kaffepaussin paikka
Julkaistu:Kahvi, kahve, kaffe, sumppi, kupponen kuumaa, musta kulta jne. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja monelle kahvin suurkuluttajalle onkin kyse rakkaasta juomasta. Kahvi on kuulunut suomalaisten elämää…
-
Naistenviikko
Julkaistu:Naistenviikolla 18.-24.7. nimipäiviään juhlivat vain naiset. Viikon säitä on päivystetty ja kauhulla odotettu, sillä heinäkuussa peltotyöt ovat kovimmassa käynnissä, eikä sadetta haluta satoa pilaamaa…
-
Vastaa vihdoin!
Julkaistu:Maailmassa on kolme perimmäistä kysymystä: muna vai kana, juustoleipä vai leipäjuusto ja vihta vai vasta. Perinteisesti ero on vedetty maantieteen mukaan niin, että lännessä vihdotaan ja idässä vastot…
-
Mustikki, Mansikki, Hillary, Kraanlundi
Julkaistu:Kotieläimille annetaan nimet siinä missä lapsillekin. Maatilojen possut, hevoset, lehmät ja kanat ovat olleet merkittävässä roolissa ihmisten elämässä kautta aikain, eikä nimen antamista ole juurikaan…
-
Kappa
Julkaistu:Kesä alkaa olla kukkeimmillaan ja torikauppa käy eri puolilla Suomea. Tuoreiden ruoka-ainesten perässä ihmiset hakeutuvat toreille, joissa asiantuntevat myyjät neuvovat ostoksilla kävijöitä, mittaavat…