Tarinatiinu
Tarinatiinu on Suomen maatalousmuseo Saran blogi. Tarinatiinussa syvennytään tarkemmin Sarka-museon näyttelyiden käsittelemiin aiheisiin, maatalouden ja ruoantuotannon historiaan sekä kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia museolta.
-
Papuja ja paahtoa, tasseista ja kupeista
Julkaistu:Kahvia on Suomessa juotu niin kaupungeissa kuin maaseudullakin jo pidemmän aikaa, mutta millaista kahvia se on ollut? Kofeiinipitoisuus ainakin on ollut huomattavasti pienempi, mikä selittää sen, miks…
-
Se olis kuule kaffepaussin paikka
Julkaistu:Kahvi, kahve, kaffe, sumppi, kupponen kuumaa, musta kulta jne. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja monelle kahvin suurkuluttajalle onkin kyse rakkaasta juomasta. Kahvi on kuulunut suomalaisten elämää…
-
Naistenviikko
Julkaistu:Naistenviikolla 18.-24.7. nimipäiviään juhlivat vain naiset. Viikon säitä on päivystetty ja kauhulla odotettu, sillä heinäkuussa peltotyöt ovat kovimmassa käynnissä, eikä sadetta haluta satoa pilaamaa…
-
Vastaa vihdoin!
Julkaistu:Maailmassa on kolme perimmäistä kysymystä: muna vai kana, juustoleipä vai leipäjuusto ja vihta vai vasta. Perinteisesti ero on vedetty maantieteen mukaan niin, että lännessä vihdotaan ja idässä vastot…
-
Mustikki, Mansikki, Hillary, Kraanlundi
Julkaistu:Kotieläimille annetaan nimet siinä missä lapsillekin. Maatilojen possut, hevoset, lehmät ja kanat ovat olleet merkittävässä roolissa ihmisten elämässä kautta aikain, eikä nimen antamista ole juurikaan…
-
Kappa
Julkaistu:Kesä alkaa olla kukkeimmillaan ja torikauppa käy eri puolilla Suomea. Tuoreiden ruoka-ainesten perässä ihmiset hakeutuvat toreille, joissa asiantuntevat myyjät neuvovat ostoksilla kävijöitä, mittaavat…
-
Eroon talviturkista!
Julkaistu:Lammas on yksi vanhimmista ihmisen kesyttämistä kotieläimistä. Aluksi lammasta pidettiin maidon, lihan ja vuotien takia, mutta myöhemmin alettiin hyödyntää myös sen pehmeää villaa. Lampaan villan leik…
-
Harava, naisen työase
Julkaistu:Harava on monille tuttu työväline, milloin mistäkin töistä. Ehkä useimmin nykyään liitämme sen ajatuksissamme pihatöihin, taloyhtiön talkoisiin ja puutarhassatyöskentelyyn, mutta harava on ollut myös …
-
Raikasta Maailman maitopäivää!
Julkaistu:Maanantaina 1.6. vietetään 20. kertaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n organisoimaa Maailman maitopäivää. Juhlista maitopäivää tutustumalla maidon historiaan Saran verkkosisältöjen avulla:…
-
Luudat ja juuriharjat esiin, nyt kuurataan!
Julkaistu:Museo avaa ovensa yleisölle 1.6. ja siihen on valmistauduttu muun muassa erityisen huolellisella siivouksella. Koronakevään aikana moni on suorittanut myös kotonaan suursiivouksen. Kesän myötä alkaa t…
-
Viikon 22 kuva: Lehmät kesälaitumille!
Julkaistu:Riemukkaasti lehmät säntäävät kesälaitumille ja onhan taas kauan odotettu suloinen suvi edessä. Niityt tarjoavat tuoretta ruohoa ja heinää ylen määrin. Tämän Kauko Nenosen ottaman kuvan kyytöt osaavat…
-
Karjakko laitumella
Julkaistu:Kevään myötä laitumilla alkoi olla karjalle syötävää ja ankean talven jälkeen ne olivat innokkaita pääsemään tuoreen ruohon ääreen. Aluksi karjaa pidettiin niityillä ja metsälaitumilla, koska pellot o…
-
”Urpo suveksi sääntää”
Julkaistu:Urbanuksen päivää 25.5. on pidetty Etelä-Suomesta Keski-Pohjanmaalle asti varsinaisen kesän alkuna. Jo vuoden 1544 Mikael Agricolan kalenteriin oli merkitty Vrbanus Suven alcu. Tämän ominaisuutensa ta…
-
Lotinaa, rösselöä ja käristystä – Metsätyömiesten eväät
Julkaistu:Suomeen alkoi syntymään metsäteollisuutta 1860-luvulta lähtien. Metsätyömaille lähtivät töihin niin maaseudun tilattomat kuin tilallisetkin miehet, sillä hakkuut suoritettiin pääasiassa talvella, joll…
-
Päivä pulkassa! Esineenä päivänpulkka
Julkaistu:Moni käyttää tätä tuttua sanontaa, kun päivän työt on saatu tehtyä. Sanonnan alkuperäinen käyttöyhteys on kuitenkin monelle jo hiukan vieras. Useat suomalaiset sanonnat pohjautuvat vanhan maatalouden …