10 asiaa, joita ennen tehtiin kesällä. Voit kokeilla niitä myös nyt!
Onni yksillä, kesä kaikilla! Ennen kesä oli kiireistä aikaa. Moni kesäpuuha on painunut unholaan. Voit kokeilla niitä Sarka-museon hauskassa kymmenen kohdan kesähaasteessa. Kesäpuuhia on päivetty myös tähän aikaan, joten sopivat kokeilut löytynevät kaikenikäisille. Iloisia hetkiä kesähaasteen parissa!
- Muutettiin aittaan nukkumaan. Ennen etenkin nuoriso siirtyi helluntaista kesäajaksi tuvista aittoihin nukkumaan. Jos pihasta ei aittaa löydy, voit kokeilla puuhun kiinnitettävää telttaa tai ehkä nukkuisit yön trampoliinilla. Lisäksi esimerkiksi kansallispuistoista löytyy kämppiä, joissa voi yöpyä.
- Saunottiin useammin. Ennen sauna lämpeni kerran pari viikossa, mutta kesällä helteiseen työaikaan saunoa voitiin miltei joka ilta. Nytkin on mukava saunoa kauniita kesäiltoina ja vilvoitella ulkona, kun luonto on kauneimmillaan.
- Syötiin viiliä. Aiemmin lehmät lypsivät vain kesäisin, kun niille oli parempaa ruokaa saatavilla. Lypsylämmintämaitoa joivat vain pikkulapset. Yleensä maidosta tehtiin voita ja juustoa, jotka säilyivät maitoa paremmin. Maito hapatettiin myös laakeassa viilikehlossa viiliksi. Viili on oivaa kesäruokaa edelleen. Nauti sitä talkkunan tai marjojen kanssa. Voit kokeilla viilintekoa edullisesti myös kotona. Kaupasta ostetusta viilistä saat siemenen viilintekoon. Lisäksi tarvitset vain maitoa. Laita posliinikuppeihin pohjalle viiliä ja kaada maitoa päälle. Anna olla puolitoista vuorokautta huoneenlämmössä, sitten siirrä jääkaappiin. Yhdestä viilipurkista ja maitolitrasta saa jo kivan määrän kesäsyötävää.
- Nimipäivät olivat ennen syntymäpäiviä isompi juttu! Nimipäiväsankari voitiin herättää laululla. Nyt olisi kiva käydä laulamassa onnittelulaulu parvekkeen alla vaikka naapurille tai isovanhemmille. Laulun voi luikauttaa myös videopuhelun välityksellä, joten etäisyys tai koronatilanne eivät ole esteenä. Kesällä vietetään monen yleisen nimen nimipäivää. Esimerkiksi Päivit, Paulat, Maijat, Riikat, Sarit, Hannat, Leenat, Tiinat, Juhat, Jormat, Pekat, Esat, Jaakot ja Ollit juhlivat nimipäiviään suviaikaan.
- Naiset lähtivät kesäksi karjamajoille. Karjatalous ja lehmät olivat ennen naisten vastuulla. Kesäajaksi he saattoivat siirtyä lehmien kanssa etäällä tilalta sijaitsevalle metsäpalstalle, jonne oli rakennettu pirtti. Yleensä karjamajoille lähtivät nuoremmat naiset, kuten miniät, tyttäret ja piiat. Naisilla riitti kiirettä. Karjamajan sijainnista riippuen maito kuljetettiin päivittäin tilalle tai naiset valmistivat siitä esimerkiksi viiliä. Nyt voit kokeilla siirtymistä etätöihin kesämökille. Tai nostaa tietokoneen parvekkeelle tai lähteä puistoon etätöihin.
- Ennen puolukat olivat metsämarjoista tärkeimmät. Niitä kerättiin talvenvaralle ja säilöttiin puutynnyreissä. Mitä jos tänä kesänä menisit metsään, poimisit marjoja ja pakastaisit niitä vaikka smoothieita varten.
- Kesäisin tehtiin saunavihtoja. Länsimurteissa se on siis vihta, itämurteissa vasta. Nimityksestä huolimatta kesällä kannattaa kokeilla vihdantekoa. Saunaan saa kesäisen tuoksun, vaikka vihta ei olisikaan ihan viimeisen päälle tehty.
- Siirryttiin liikkumaan kärryillä reen sijaan. Ennen tärkein talvinen kulkuväline oli reki. Kesäksi menopeliksi vaihtuivat kärryt. Polkupyörillä huristeltiin kaupungeissa jo 1800-luvun jälkipuolella. Maaseudulla ne yleistyivät erityisesti 1920-luvulla. Polkupyörällä pääsi jalkapeliä nopeammin niin työmaille, huvituksiin kuin kirkonkylälle rippikouluunkin. Jätä auto kotiin ja suuntaa tänä kesänä fillarilla töihin ja kesäseikkailuihin. Sähköpyörällä polkeminen on kevyempää, jos pyöräily tuntuu liian raskaalta.
- Hyppylaudat ja kyläkeinut kuuluivat ennen kesään. Niiden äärelle kokoontui etenkin nuoriso. Lapset ja nuoret innostuvat edelleen, kun aikuistenkin kiipeävät trampoliinille hyppimään tai innostuvat leikkipuistossa keinumaan. Aloita varovasti, jos et ole ennen kokeillut tai viime kerrasta on aikaa. Varo! Vauhdin hurma voi viedä mennessään.
- Paimenessa olo kuului kesään. Ennen 1900-luvun alkua karja kulki vapaana ja pellot oli aidattu. Karjan vapaa laiduntaminen vaati paimenen huolehtimaan eläimistä. Voit päästä kokeilemaan paimennusta käytännössä hakemalla esimerkiksi Paimenviikoille Metsähallituksen kohteisiin kansallispuistoihin ja luonnonsuojelukohteisiin. Hakuaika on alkuvuodesta tammi-helmikuussa, joten nyt voit vähitellen suunnitella, jos hakisitkin paimeneksi ensi kesänä. Voit myös ottaa naapurin, sukulaisen tai ystävän lemmikin hoitoon, kun tämä lähtee lomamatkalle.
Maria Vanha-Similä, amanuenssi, Suomen maatalousmuseo Sarka