Puukaukalo eli sontakotti
Maataloudessa peltoviljely ja karjanhoito ovat aikanaan kulkeneet käsi kädessä. Yksi tärkeimmistä peltojen kasvun edellytyksistä oli karjan tuottama lanta, jonka avulla peltoalan maa-ainesta saatiin vahvistettua. Toinen tapa vahvistaa pellon kasvuvoimaa oli jättää peltoala pitkäksi aikaa kesannolle eli viljelemättä, mutta aina tähän ei ollut mahdollisuutta.
Sisäruokintakauden aikana kertynyt lanta ajettiin talvella tai keväällä pelloille, jossa se levitettiin peltoalueelle. Viljapelloilla käytettiin lehmän sekä lampaiden lantaa, ja hevosen lantaa taas käytettiin kasvimailla ja perunapelloissa. Lantaa kuljetettiin pellolle usein omissa kaukaloissa tai kärryissä. Huhtikuun kuukauden esineeksi valikoitunut puukaukalo eli sontakotti on yksi lannan kuljetukseen käytetty väline. Tämän tyylisillä kaukaloilla lantaa on vedetty pelloille Suomessa vain Etelä-Hämeessä ja Satakunnan itäpitäjissä. Samanlainen väline on ollut käytössä myös Unkarissa.
Sontakotti on yhdestä puusta koverrettu pitkä ja matala kouru, jonka päissä on vitsasta kierretyt kahvat. Vuosien saatossa kourun pohjaan on muodostunut reikä. Sen pituus on 277 cm ja sen levein kohta on kourun keskikohdalta 42 cm.
Sontakotti oli aikanaan osa Viikin maatalousmuseon kokoelmia, ja on nykyään esillä Ennen koneita -näyttelyssä yhdessä muiden lannoituksessa käytettyjen esineiden kanssa.