Haudevesiastia

Riittävä talviruokinta oli karjanpidon haasteena perinteisen maatalouden aikaan. Joulukuussa kaikki karja oli jo siirretty ulkolaitumilta navetan suojiin ja eläinten talviaikaisen rehun, appeen, päivittäinen valmistus alkanut. Ennen 1800-luvun puoliväliä suurin osa talveksi varastoidusta heinästä syötettiin hevosille ja naudat söivät pääasiallisena korsirehuna olkea. Oljen silppuamiseen käytettiin petkeltä ja kaukaloa, myöhemmin nk. silppuhärkää. Kuivat ja kovat oljet tavattiin kuitenkin ennen eläimille syöttämistä liottaa lämpimässä vedessä ja sekoittaa niiden joukkoon esimerkiksi hieman jauhoja tai viljaa. Huonoina vuosina apetta jouduttiin jatkamaan myös hevosen lannalla, joka sisälsi jonkin verran hevosen elimistön läpi kulkeneita sulamattomia ravintoaineita.

Joulukuun kuukauden esineeksi on valittu Viikin kokoelmasta peräisin oleva haudevesiastia (huhmari), jossa on pilkottu apeaineksia sekä haudutettu niitä kuuman veden kanssa karjan rehuksi. Esine on kovera, puinen, reilun metrin mittainen kaukalo, joka on veistetty yhdestä puusta lukuun ottamatta päätyjä, jotka on lyöty kiinni puutapeilla. Kaukalon toisessa päädyssä on puinen kahva.