Kuukauden esine
Sarka-museolla on kokoelmissaan yli 6000 esinettä ja yli 8500 valokuvaa. Kuukauden esine -kirjoitukset avaavat museon kokoelmia kiinnostavien esinenostojen kautta. Kuukauden esineitä on julkaistu verkossa jo vuodesta 2004.
-
01/2016 Lusikkahaukka
Julkaistu:Ennen vanhaan tavallisen talonväen ruokailuvälineenä toimi puusta veistetty lusikka. Jokaisella ruokailijalla oli henkilökohtainen lusikka, joka ruokailun jälkeen nuoltiin puhtaaksi ja asetettiin paik…
-
10/2015 Mittaprisma
Julkaistu:Maanmittaustoiminta oli Ruotsi-Suomessa kruunun tarpeista, lähinnä sotilaallisista, lähtevää virallista toimintaa, jonka tarkoituksena oli kartoittaa valtakuntaa viranomaisten tarpeisiin. Tärkeää oli …
-
9/2015 Korvensuun Pienviljelijä-puimakone
Julkaistu:Käsin kierrettävät puimakoneet saapuivat Suomeen 1800-luvun lopussa ja kun maaseudullekin saatiin konevoimaa 1900-luvun alussa joko höyrykoneen, maamoottorin tai sähkömoottorin muodossa, alkoivat kone…
-
8/2015 Pohdin
Julkaistu:Suomessa perinteisesti leikattu vilja kuivattiin lyhteinä riihessä ja sen jälkeen puitiin joko riihen lattialla tai riihen yhteyteen rakennetun puintihuoneen eli luuvan lattialla. Puinnin jälkeen latt…
-
07/2015 Heinähanko
Julkaistu:Kevyttä, kaksi- tai kolmepiikkistä heinähankoa on käytetty ja käytetään yhä heinän nosteluun ja käsittelyyn. Hangot yleistyivät etenkin kuivatusseipäiden yleistyttyä 1800-luvun jälkipuoliskolla. Korke…
-
05/2015 Kylvövakka
Julkaistu:Kylvöaika on nyt parhaimmillaan Etelä-Suomessa. Kylvöille pääsyä vielä odottelevat ovat lannoittaneet monivuotisia kasvustojaan ja karjatilalliset levittelevät talven aikana kertyneitä lantapattereita…
-
04/2015 Turpajarru
Julkaistu:Hevonen oli maanviljelijälle pitkään elintärkeä apu pellon ja metsän töissä. Sen avulla siirtyivät kuormat ja ihmiset paikasta toiseen ja myös sodankäyntiin tarvittavia hevosia toimitettiin Suomen alu…
-
02/2015 Jäännostokoukku
Julkaistu:Kevättalvella oli aika nostaa jäitä varastoon lämpimämpiä kuukausia varten. Jäitä tarvittiin erityisesti maidon viileänä pitämiseksi ennen maidonjäähdyttimien käyttöön ottoa. Maitotonkat upotettiin pu…
-
01/2015 Kuvataulu tuhohyönteisistä
Julkaistu:Marttaliitto, Finlands svenska Marthaförbund, Pienviljelijäin keskusliitto, Pienviljelijäin Liitto ja Sosiaalidemokraattinen Työläisnaisliitto perustivat 30.9.1941 Kotitalous- ja kuluttaja-asiain tutk…
-
12/2014 Härän sarvi-ies
Julkaistu:Vetohärät eli kuohitut sonnit olivat perinteisen maatalouden ensisijainen vetojuhta pitkälle 1800-lukua. Härät olivat hevosia huomattavasti edullisempia ja ne tyytyivät yksinkertaisemaan rehuun. Pello…
-
11/2014 Oliver -traktoriaura
Julkaistu:Skotlannissa vuonna 1823 syntynyt James Oliver muutti perheensä kanssa Yhdysvaltoihin 13-vuotiaana. Tehtyään ensin erilaisia maataloustöitä ja oltuaan kansimiehenä jokilaivoilla hän pääsi vuonna 1839 …
-
10/2014 JUKO sokerijuurikkaan nostokone
Julkaistu:Sokerijuurikkaan viljely alkoi varsinaisesti Suomessa ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun Saloon perustettiin sokeritehdas vuonna 1919. Aluksi viljely tapahtui käsityökaluilla kuten harvennuskuokal…
-
09/2014 Leili
Julkaistu:Kesällä pyrittiin keräämään kaikki saatavilla oleva rehu talvenvaralle. Niittyjen ja ahojen heinät niitettiin heinäkuun poutasäillä ja koottu niittylatoihin. Heinänteossa hyvillä ilmoilla juomaa kului…
-
08/2014 Puintihäkki
Julkaistu:Elokuun kuukauden esine liittyy luontevasti puintiaikaan. Perinteisesti vilja leikattiin pellolta sirpein ja viikattein, niputettiin lyhteiksi eli sitomiksi ja esikuivattiin pellolla kuhilaissa eli ky…
-
7/2014 Boxol paljepölytin
Julkaistu:Elintarvikeomavaraisuuden takaamista pidettiin toisen maailmansodan jälkeisessä maatalouspolitiikassa hyvin tärkeänä. Maatalous koneellistui, kasvinjalostus eteni harppauksittain ja keinolannoitteiden…