Kuukauden esine
Sarka-museolla on kokoelmissaan yli 6000 esinettä ja yli 8500 valokuvaa. Kuukauden esine -kirjoitukset avaavat museon kokoelmia kiinnostavien esinenostojen kautta. Kuukauden esineitä on julkaistu verkossa jo vuodesta 2004.
-
12/2016 Kirves
Julkaistu:Kivikirves tunnettiin työkaluna jo esihistoriallisella ajalla. Puun kaatoon ja käsittelyyn tarkoitettu kirves koostuu perusmalliltaan pitkään varteen kiinnitetystä painavasta terästä, jolla voidaan he…
-
11/2016 Valmet 33 traktorin käyttö- ja huolto-ohje
Julkaistu:Gustav Wreden tultua Valmetin pääjohtajaksi vuonna 1954 käynnistettiin monivaiheinen suunnitteluprojekti, jonka lopputuloksena oli Valmet 309 -moottori. Kolmisylinterinen, nopeakäyntinen suorasuihkutu…
-
10/2016 Asutustoimiston leimasin
Julkaistu:Maatalouden historia on myös maatalouspolitiikan historiaa. Elintarvikkeiden tuotanto, elintarvikeomavaraisuus, maanjakotoimenpiteet sekä asutustoiminta ovat nousseet keskeisiksi erityisesti erilaisis…
-
09/2016 Peko Toveri-perunannostokone
Julkaistu:Ensimmäiset perunannostokoneet kehitettiin jo 1800-luvulla. Suomessa suuremmille perunanviljelytiloille perunannostokoneita alettiin hankkia 1900-luvun alussa. Ensimmäiset koetukset suomalaisvalmistei…
-
08/2016 Nivelvarsta
Julkaistu:Perinteisen maatalouden aikaan käsin leikattu vilja kuivattiin ja puitiin riihessä. Puintitavat ja riihetkin olivat erilaisia itä- ja länsiosassa maatamme. Lännessä sato puitiin kerralla kaksihuoneise…
-
07/2016 Avain ja lukko
Julkaistu:Arvokasta omaisuutta, kuten viljaa, on kautta aikojen ollut tarve suojella varkailta. Mekaaninen ovivahti, lukko avaimineen, onkin hyvin vanha keksintö, joka tunnettiin jo muinaisessa Egyptissä. Egypt…
-
06/2016 Maitotonkka
Julkaistu:Kannellinen, metallinen maitotonkka on monille tuttu ja nostalginen esine, jota käytettiin ennen vanhaan maidon kuljetusastiana. Teollistumisen myötä 1800-luvun loppupuolella syntyi tarve kehittää mei…
-
05/2016 Veivikirnu
Julkaistu:Voin valmistukseen käytetty kapea ja korkea puinen kirnu on ollut Suomessa käytössä jo keskiajalla, ja se on kirnumalleista kenties tunnetuin. Kammella pyöritettävä veivikirnu on pystykirnua uudempi j…
-
04/2016 Täytetyt nautojen päät
Julkaistu:Eksoottisia täytettyjä eläimiä näkee usein luonnontieteellisissä museoissa ja täytetty hirvenpää koristaa monien metsästysmajojen seiniä. Täytetty lehmänpää lienee kuitenkin hieman epätavallisempi ilm…
-
3/2016 International 453
Julkaistu:Vuonna 1971 International Harvester julkisti uuden yhtymän Saksan tehtailla valmistetun traktorisarjan, joka sijoittui kevyempään normaaliluokkaan. Sarja suurin ja tehokkain oli 45 hevosvoiman kolmisy…
-
02/2016 Kaalisurvin
Julkaistu:Kaalin viljely tunnetaan Suomessa jo ainakin keskiajalla, mahdollisesti jo aikaisemmin. Kaalia voitiin säilöä hapattamalla, jolloin mm. sen sisältämät vitamiinit säilyvät hyvin. Kaali leikataan suikal…
-
01/2016 Lusikkahaukka
Julkaistu:Ennen vanhaan tavallisen talonväen ruokailuvälineenä toimi puusta veistetty lusikka. Jokaisella ruokailijalla oli henkilökohtainen lusikka, joka ruokailun jälkeen nuoltiin puhtaaksi ja asetettiin paik…
-
10/2015 Mittaprisma
Julkaistu:Maanmittaustoiminta oli Ruotsi-Suomessa kruunun tarpeista, lähinnä sotilaallisista, lähtevää virallista toimintaa, jonka tarkoituksena oli kartoittaa valtakuntaa viranomaisten tarpeisiin. Tärkeää oli …
-
9/2015 Korvensuun ”Pienviljelijä” puimakone
Julkaistu:Käsin kierrettävät puimakoneet saapuivat Suomeen 1800-luvun lopussa ja kun maaseudullekin saatiin konevoimaa 1900-luvun alussa joko höyrykoneen, maamoottorin tai sähkömoottorin muodossa, alkoivat kone…
-
8/2015 Pohdin
Julkaistu:Suomessa perinteisesti leikattu vilja kuivattiin lyhteinä riihessä ja sen jälkeen puitiin joko riihen lattialla tai riihen yhteyteen rakennetun puintihuoneen eli luuvan lattialla. Puinnin jälkeen latt…