Kuukauden esine
Sarka-museolla on kokoelmissaan yli 6000 esinettä ja yli 8500 valokuvaa. Kuukauden esine -kirjoitukset avaavat museon kokoelmia kiinnostavien esinenostojen kautta. Kuukauden esineitä on julkaistu verkossa jo vuodesta 2004.
-
3/2018 Paimenpoika -lusikka
Julkaistu:Lypsykarjataloudesta tuli Suomen maatalouden päätuotantosuunta 1850-luvulta lähtien. Maidon tuotannon kehittämistä varten perustettiin karjantarkkailuyhdistyksiä, joiden tarkkailukarjakot kiersivät ma…
-
2/2018 Taikinatiinu
Julkaistu:Leipä leivottiin ennen kotona ja omalla pellolla kasvatetusta viljasta. Leivän kohotukseen käytetty taikinajuuri säilyi taikinatiinussa, jota ei saanut pestä eikä päästää homehtumaan. Leipomisen taito…
-
1/2018 Viilikehlo
Julkaistu:Vanhaan aikaan ennen kylmäkoneita maidon säilyttäminen oli vaikeaa. Kesällä, jolloin maidon tuotanto oli suurimmillaan, pyrittiin maitoa säilyttämään tekemällä siitä erilaisia hapanmaitotuotteita, jot…
-
12/2017 Pellervo-lehden vuosikerta 1917
Julkaistu:Sarka on kerännyt kokoelmiinsa esineiden lisäksi myös keskeiset suomalaiset maatalousalan aikakausjulkaisut. Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi joulukuun esineeksi on valittu Pellervo-lehden vuos…
-
11/2017 Rukki
Julkaistu:Omavaraisen tekstiilituotannon kulmakivi 1700-luvulta 1900-luvun sota-aikojen pulavuosiin saakka oli pääasiassa naisten työkaluna toiminut rukki. Ennen rukkia langat kehrättiin pääasiassa yksinkertais…
-
10/2017 Teurastajan veitsi
Julkaistu:Syksy on sadonkorjuun aikaa. Perinteisessä maataloudessa myös karjan määrää vähennettiin teurastuksilla syksyisin, niin että talveksi jäi ruokittavaksi vain välttämättömät eläimet. Teurastukset pyritt…
-
9/2017 Modulaire MD15 kauko-ohjattu traktori
Julkaistu:Mikko Sampo perusti Modulaire Oy:n vuonna 1993 kehittämään ja valmistamaan etäohjaustekniikkaa ja MD15 työkoneita. Mikko ja veljensä Matti Sampo olivat aikaisemmin kehitelleet hydrostaattisella voiman…
-
8/2017 Chevrolet maamoottori
Julkaistu:Kun polttomoottorit tulivat yleisempään käyttöön 1900-luvun alussa, niitä hankittiin aina erityistä käyttöä varten, olipa tämä käyttö venemoottorina tai muuna voimanlähteenä. Paikallismoottorit kuten …
-
7/2017 Hevosenkenkä
Julkaistu:Hevonen on tunnettu Euroopassa kotieläimenä ainakin 6000 vuoden ajan. Aikaisemmin, ennen maanviljelyn alkua, hevonen oli ihmisenkin metsästämä villi saaliseläin. Vanhimmat hevosenluulöydöt Suomesta ov…
-
6/2017 Hankmo-rullaäes
Julkaistu:Rautaisten aurojen tultua laajempaan käyttöön 1800-luvun lopulla pelloille alettiin kaivata tehokasta äestä kynnöstä muokkaamaan. Eräät sepät kehittelivät omaperäisiä rullaäesmalleja ja taitavimmat al…
-
5/2017 Lasinegatiivi
Julkaistu:Vanhojen talojen ullakoilta löytyy joskus laatikoittain vanhoja, tummia lasilevyjä, joiden merkitys on saattanut hävitä vuosien saatossa. Kysymyksessä ovat lasinegatiivit, joita on otettu ennen filmin…
-
4/2017 Farmall F-30
Julkaistu:Vuosien kehitystyön ja useiden prototyyppien jälkeen yhdysvaltalainen International Harvester esitteli ensimmäisen kaikkeen viljelyyn sopivan monipuolisen traktorinsa vuonna 1924. Kun kävi ilmi, ettei…
-
3/2017 kinnasneula
Julkaistu:Kinnasneula on puusta, luusta, joskus metallistakin valmistettu leveä ja litteä neula, jolla voidaan tehdä hyvin tiivistä neulosta. Kinnasneulatekniikka on hyvin vanha, se on tunnettu Skandinaviassa j…
-
2/2017 Karjantarkkailukirja
Julkaistu:Karjantarkkailutoiminta Suomessa alkoi virallisesti vuonna 1898 – vain muutama vuosi sen jälkeen, kun toiminta oli lähtenyt liikkeelle mallimaa Tanskassa. Karjantarkkailua varten perustetut yhdi…
-
1/2017 Milka 2 separaattori
Julkaistu:Separaattorin eli laitteen kerman erottelemiseksi lypsymaidosta keksi saksalainen Wilhelm Lefeldt vuonna 1876. Ruotsalainen keksijänero Gustav De Laval kehitti Lefeldtin separaattoria edelleen ja pate…