Kuukauden esine
Sarka-museolla on kokoelmissaan yli 6000 esinettä ja yli 8500 valokuvaa. Kuukauden esine -kirjoitukset avaavat museon kokoelmia kiinnostavien esinenostojen kautta. Kuukauden esineitä on julkaistu verkossa jo vuodesta 2004.
-
10/2019 Viuhka
Julkaistu:Nurmimaata uudistettaessa nurmen tiivis juuristo oli rikottava, että puurakenteisella auralla pystyi sitä kääntämään. Tähän työhön käytettiin viillinauraa eli viuhkaa. Viuhkassa oli aisa tai aisat, jo…
-
9/2019 Juustonkuivausteline
Julkaistu:Juustoja on valmistettu Suomessa aina, kun tuoretta maitoa on ollut saatavilla. Tämä oli mahdollista laidunkaudella, siis keväästä alkusyksyyn. Olaus Magnus mainitsee teoksessaan ”Pohjoisten kansojen …
-
8/2019 LoKoMo valtaoja-aura
Julkaistu:Toisen maailmansodan jälkeen Suomessa käynnistyi valtava peltojen ja metsien ojitus- ja raivausprojekti. Asutus- ja rintamamiestiloja perustettiin raivaamattomaan suo- ja korpimaisemaan erityisesti It…
-
7/2019 Järvikärryt
Julkaistu:Suomessa karjan sisäruokintakausi on pitkä ja eläimille on täytynyt sitä varten kerätä runsaasti rehua varastoon. Pääasiallisin rehu oli kuivaheinä. Se oli pääosin luonnonheinää, joka korjattiin niity…
-
6/2019 Aita-Paavo piikkilangan kiristyslaite
Julkaistu:Jatkosodan sytyttyä vuonna 1941 maatalous jäi suurelta osin maaseudun naisten, lasten ja vanhusten tehtäväksi. Jo seuraavana vuonna tuotanto oli vaikeuksissa ja karja näki talvella nälkää. Kävi ilmeis…
-
5/2019 Kaitafilmi
Julkaistu:Maatalouden kehittämiseen liittyvä neuvontatyö alkoi yleistyä 1900-luvun alussa. Maamiesseurat olivat avoimia kaikille viljelijöille ja itsenäistymisen jälkeen perustettiin vielä erityisesti pienvilje…
-
4/2019 Istutustikku
Julkaistu:Erikoisia ja vaihtelevia sääilmiöitä on tunnettu Suomessa jo kauan sitten. Erityisen suotuisina keväinä, noin kerran, kaksi vuosisadassa kylvöille päästiin jo huhtikuun alussa. Tällöin oli syytä varmi…
-
3/2019 Saranvanutustamppi
Julkaistu:Ennen oli tavallista, että päällysvaatteiksi tarkoitetut villakankaat vanutettiin eli huovutettiin. Vanutus lisäsi kankaan kestävyyttä ja lämpimän pitävyyttä. Vanutukseen voitiin käyttää kaksiosaista …
-
2/2019 Konnanrove
Julkaistu:Tuohesta valmistettiin ennen monenlaisia astioita, joista nykyihmiselle tutuimpia lienevät erilaiset pienet, puupohjaiset rasiat tai taittelemalla muotonsa saaneet ja jonkinlaisella ompeleella tai sit…
-
1/2019 Karstaustuoli
Julkaistu:Aikaisemmin, 10/2012, on kuukauden esineenä ollut tavalliset villan kehruuseen käytetyt karstat. Tällä kertaa esillä on astetta tehokkaampi karstaustuoli. Tässä pulpettimaisessa työvälineessä penkki j…
-
12/2018 Maitopusu
Julkaistu:Ennen metalliastioiden yleistymistä tuohiastioita käytettiin yleisesti maitotaloudessa. Tuohella on bakteereja tappavia ominaisuuksia ja maito säilyy tuohiastiassa pitempään pilaantumatta kuin kimpias…
-
11/2018 Mannisen kylvökone
Julkaistu:Vuonna 1860 Kuopion lähelle perustettiin Leväisten maanviljelyskoulu. Koulun johtajaksi palkattiin Tohmajärveltä Jouhkolan maanviljelyskoulun johtajan Antti Manninen, joka tunnettiin kyvykkäänä toimen…
-
10/2018 Sapilaat
Julkaistu:Ennen kylvöheinän viljelyä karjan tarvitsema rehu koottiin luonnonniityiltä, rannoilta ja soilta. Usein nämä sijaitsivat paikoissa, joissa hevosen ja heinäkärryjen tai –reen käyttäminen oli hankalaa t…
-
9/2018 Kaskihara
Julkaistu:Poltetun kasken tuhkaan kylvettiin viljan siemenet. Ne täytyin peitellä suojaan linnuilta ja kuivumiselta. Yleisesti kylvön peittämiseen käytettiin hevosen vetämää risuäestä eli risukarhia. Hankalassa…
-
8/2018 Kääntöaura eli vältti
Julkaistu:Ruotsalaisten esikuvien pohjalta erityisesti Pohjanmaalla alettiin 1700-luvun lopulla valmistaa kääntäviä auroja, joiden siipi oli taottu raudasta. Näitä kutsuttiin ”närpiöläisiksi” tai ”ilmajokelaisi…