Kuukauden esine
Sarka-museolla on kokoelmissaan yli 6000 esinettä ja yli 8500 valokuvaa. Kuukauden esine -kirjoitukset avaavat museon kokoelmia kiinnostavien esinenostojen kautta. Kuukauden esineitä on julkaistu verkossa jo vuodesta 2004.
-
9/2020 Välppä eli riihiseula
Julkaistu:Maataloudessa käytetty välppä on kookas, isosilmäinen seulan tapainen laite, jolla erotellaan puitaessa isommat roskat. Saran kuukauden esineeksi valittu välppä on muodoltaan soikea ja haapalautalaita…
-
8/2020 Silppuri, mallia ”Nikanderin patentti”
Julkaistu:Saran kuukauden esine -artikkelisarjassa on aiemmin esitelty karjan ruokintaan ja olkien silppuamiseen liittyvä silppukone, niin sanottu silppuhärkä. Tällä kertaa esittelyssä on hieman myöhäisempi ver…
-
7/2020 Lato
Julkaistu:Saran pihanurmen perällä seisoo rivi sinne siirrettyjä harmaita latoja. Ne edustavat eri aikakausia ja latotyyppejä ja ovat peräisin eri puolilta Suomea. Heinäkuun esineeksi valittu kuvan lato on Haap…
-
6/2020 Suhistuspuu eli Pärrä
Julkaistu:Suhistuspuu eli pärrä on yksinkertainen litteä puunpala, johon on kiinnitetty naru. Narun avulla pärrää kieputetaan ympäri ja ilmavirta laittaa sen pyörivään liikkeeseen. Pärrä synnyttää pyöriessään ä…
-
5/2020 Hevosen kaulapuu
Julkaistu:Kun kesän tultua niityillä alkoi olla eläimille syötävää, aloitettiin laidunkausi. Hevosille varattiin hyvää ruohoa kasvava laidun, jonne vietiin myös heinää ja kauroja. Kesän kuumuudessa hevosille sa…
-
4/2020 Ojapiilu
Julkaistu:Pelto-ojien kunnostus oli jatkuvaa työtä ja aina 1900-luvulle asti täysin käsityötä. Ojat kaivettiin lapiolla, mutta niiden kunnossapitoon käytettiin lapioiden lisäksi erilaisia erikoistyökaluja kuten…
-
3/20 Perunaharava
Julkaistu:Perunat nostettiin vanhaan aikaa kuokalla tai perunalastalla. Kuokka oli tehokkaampi, mutta sillä nostettaessa perunoiden kuoret rikkoutuivat herkästi ja perunoiden säilyvyys heikkeni. Perunalastaa kä…
-
2/2020 Karjalainen kirves
Julkaistu:Kaskikulttuurin ydinalueella Savossa ja Karjalassa kirvesmies tarkoitti kaskenkaatoon pystyvää miestä, talonpoikaa. Aina 1800-luvun lopulle asti itäisellä kulttuurialueella käytettiin erilaisia kirvei…
-
1/2020 Jänisräikkä
Julkaistu:Vanhaan aikaan kun talvella pyrittiin töitä tekemään ulkona mahdollisimman vähän, tehtiin sisällä pirtissä puhdetöitä. Jotkin työt oli ajoitettu talviaikaan, kuten rakennus- ja tarvepuun kaato. Talvia…
-
12/2019 Valumuottisarja AIV-betonipainoille
Julkaistu:Professori Artturi Ilmari Virtanen (1895-1973) kehitteli tuorerehun säilöntämenetelmän laboratoriossa 1920-luvulla ja käytännön prosessi maatiloille kehitettiin Kurkijoella luovutetussa Karjalassa 193…
-
11/2019 Koukkari
Julkaistu:Koukkari eli Krenkku oli kolmi- tai useampiteräinen peltotyökalu, jonka toiminta muistutti kaariauran ja äkeen yhdistelmää. Koukkarissa vantaat muistuttavat kaariauran lapiomaisia teriä ja joissain ma…
-
10/2019 Viuhka
Julkaistu:Nurmimaata uudistettaessa nurmen tiivis juuristo oli rikottava, että puurakenteisella auralla pystyi sitä kääntämään. Tähän työhön käytettiin viillinauraa eli viuhkaa. Viuhkassa oli aisa tai aisat, jo…
-
9/2019 Juustonkuivausteline
Julkaistu:Juustoja on valmistettu Suomessa aina, kun tuoretta maitoa on ollut saatavilla. Tämä oli mahdollista laidunkaudella, siis keväästä alkusyksyyn. Olaus Magnus mainitsee teoksessaan ”Pohjoisten kansojen …
-
8/2019 LoKoMo valtaoja-aura
Julkaistu:Toisen maailmansodan jälkeen Suomessa käynnistyi valtava peltojen ja metsien ojitus- ja raivausprojekti. Asutus- ja rintamamiestiloja perustettiin raivaamattomaan suo- ja korpimaisemaan erityisesti It…
-
7/2019 Järvikärryt
Julkaistu:Suomessa karjan sisäruokintakausi on pitkä ja eläimille on täytynyt sitä varten kerätä runsaasti rehua varastoon. Pääasiallisin rehu oli kuivaheinä. Se oli pääosin luonnonheinää, joka korjattiin niity…