Kuukauden esine
Sarka-museolla on kokoelmissaan yli 6000 esinettä ja yli 8500 valokuvaa. Kuukauden esine -kirjoitukset avaavat museon kokoelmia kiinnostavien esinenostojen kautta. Kuukauden esineitä on julkaistu verkossa jo vuodesta 2004.
-
Potkukelkka Kodisjoelta
Julkaistu:Erilaisia rekiä ja niiden pienempiä versioita eli kelkkoja on käytetty Pohjolassa talviliikenteessä jo vuosituhansia. Rekiä vetivät milloin ihmiset, milloin hevoset. Rekiä pienemmillä kelkoilla kuljet…
-
Valmet maataloustraktori
Julkaistu:Toisen maailmansodan jälkeen Valtion Metallitehtaat Yhtymä alkoi muuttaa sotatarviketuotantoaan siviilituotannoksi. Markkinatutkimus kertoi kysyntää olevan kevyell…
-
11/2021 Tuohilaukku
Julkaistu:Tuohesta on valmistettu tarvekaluja jo esihistoriallisista ajoista lähtien. Omavaraistalouden aikaan talon käyttöesineet oli tapana valmistaa itse puhdetöinä ja niitä oli aikaa tehdä erityisesti talve…
-
10/2021 Värttinä
Julkaistu:Vanha kansa on perinteisesti ajoittanut ensimmäisen talvipäivän 14. lokakuuta säästä riippumatta. Tällöin maatyöt oli tehty ja askareiden painopiste siirtyi pellolta pihaan sekä sisätöihin. Tuvassa te…
-
9/2021 Atrain
Julkaistu:Syyskuun pimenevät illat tarjoavat mitä parhaimmat olosuhteet tuulastukselle. Tuulastus tai pistokalastus on vanhimpia tunnettuja kalastuslajeja ja sitä voi verrata keihään käyttöön metsästyksessä. M…
-
8/2021 Salaojaputkikone
Julkaistu:Ihminen on pyrkinyt vaikuttamaan peltojensa vesitalouteen niin kauan kuin maanviljelystä on harjoitettu. Jo antiikin ajan roomalaiset kirjoittivat kuvauksia erilaisista menetelmistä peltojen kosteuden…
-
7/2021 Suokengät
Julkaistu:Ennen siirtymistä karjatalousvaltaiseen maanviljelyyn 1800- ja 1900 -lukujen taitteessa, parhaat pellot oli tapana varata viljan viljelyyn. Karjan rehua ei viljelty, vaan se kerättiin luonnonniityiltä…
-
6/2021 Lehmänkello
Julkaistu:Lehmänkello ripustettiin kevään koittaessa johtajalehmän kaulaan, kun lauma päästettiin kesälaitumille. Muut lehmät seurasivat kellokastaan ja kellon kalkatus kertoi myös paimenelle missä lauma liikku…
-
5/2021 TIMO heinänkylvökone
Julkaistu:Suomessa karjataloutta pyrittiin kehittämään voimakkaasti 1800-luvun loppupuolella. Karjan ruokintaa parannettiin syöttämällä lehmille runsaammin ja parempilaatuista heinää. Näin lehmien maidontuotant…
-
04/2021 Niveläes
Julkaistu:Syksyllä kynnetyt pellot täytyi muokata ja tasoittaa ennen kylvöä. Kynnöksen tasoittaminen aloitettiin vanhaan aikaan piikki- tai niveläkeellä. Äkeellä murrettiin auran nostama viille ja murskattiin p…
-
3/2021 Heinäreki
Julkaistu:Erilainen eläinten talviruokintaan tarvittava rehu oli kerätty talteen edellisenä kesänä joko pihapiirin latoihin tai niittyjen äärellä sijaitseviin latoihin ja suuriin kasoihin, suoviin. Nämä niittyl…
-
2/2021 Kauha
Julkaistu:Helmikuun kuukauden esineenä on kauha. Talvikaudella vanhan ajan taloudessa ruokajuomat olivat vesi, kalja ja piimä. Lehmät eivät lypsäneet maitoa talvella, koska ruokinta kattoi vain välttämättömän m…
-
12/2020 Leipälapio
Julkaistu:Saran joulukuun esine on leipälapio. Joulun leivonta-aikakin on kohta käsillä. Saran leipälapio, esinenumeroltaan 1553, on peräisin Vanajasta, Hämeenlinnan seudulta ja se on lahjoitettu Sarkaan Vanaja…
-
11/2020 Heinähäkki
Julkaistu:Eläinten talviruokinta oli vanhaan aikaan työlästä. Talvirehuksi kerättiin luonnonniityiltä, soilta ja rannoilta heinää ja pensaikoista lehdeksiä. Juurikasvien naatit säilöttiin rehuksi hapattamalla m…
-
10/2020 Petkele
Julkaistu:Petkeleeksi kutsutaan suurikokoista puun kuorimisessa tai esimerkiksi olkien silppuamisessa käytettyä työkalua, jonka alaosassa on poikittainen, usein yläosaltaan puolipyöreä terä. Pienikokoisia petke…