Kuukauden esine
Sarka-museolla on kokoelmissaan yli 6000 esinettä ja yli 8500 valokuvaa. Kuukauden esine -kirjoitukset avaavat museon kokoelmia kiinnostavien esinenostojen kautta. Kuukauden esineitä on julkaistu verkossa jo vuodesta 2004.
-
Käämikela
Julkaistu:Käämikela on kankaan kutomisen apuväline. Se tunnetaan myös esimerkiksi käämikotana, käämikolona ja puolauskehränä ja sitä on käytetty sukkulan rullien puolaamiseen. Sukkulan keskellä on soikea tai ne…
-
Hankoaura eli kaskuri
Julkaistu:Hankoaura on maanmuokkausväline, joka maksuttiin ristiretkiajalla (n. 1000–1300 jaa.) itäslaavilaisesta kulttuuripiiristä ensin Karjalaan ja Savoon. Sieltä se levisi 1100-luvulla muualle Suomeen. Ruot…
-
Hiomakivi
Julkaistu:Elonkorjuun aikana vilja korjattiin pelloilta leikkaamalla ne sirpillä tai viikatteella. Sirppiä käytettiin kaiken kokoisilla peltoaloilla, kun taas viikatetta hyödynnettiin enimmäkseen vain suurtiloi…
-
Suo- eli nevasukset
Julkaistu:Heinäkuussa koittaa heinätöiden aika. Heinää käytettiin eläinten rehuna sisäruokintakauden aikana. Ennen kylvöheinän yleistymistä 1800-luvun lopulla karjalle tarvittava rehu kerättiin kuitenkin luonno…
-
Tuohinen kylvövakka
Julkaistu:Kesäkuun alku on oivaa kylvöaikaa. Kylvö ajoitettiin vanhojen ja hyväksi koettujen muistisääntöjen mukaan pyhimyskalenteria mukaillen. Esimerkiksi ohra kylvettiin Urbanuksen (25.5.) ja Eskon (12.6.) p…
-
Kolmioäes eli hanhenjalkaäes
Julkaistu:Toukokuun kuukauden esineen avulla käännämme katseet kohti peltotöitä. Yksi työssä vaadittavista työvälineistä on äes. Äkeellä pehmennettiin pellon pinta enne kylvöä, ja sillä saatettiin myös peitellä…
-
Puukaukalo eli sontakotti
Julkaistu:Maataloudessa peltoviljely ja karjanhoito ovat aikanaan kulkeneet käsi kädessä. Yksi tärkeimmistä peltojen kasvun edellytyksistä oli karjan tuottama lanta, jonka avulla peltoalan maa-ainesta saatiin v…
-
Vuolurauta eli kuorimarauta
Julkaistu:Maaseudulla vuotuisiin töihin kuuluivat metsätyöt. Talonpojille metsät tarjosivat arvokasta lisätienestiä, jonka avulla he pystyivät toteuttamaan erilaisia maatalouden investointeja. Puun kaatamiseen …
-
Siemensäilytysastia (ent. kaljapytty)
Julkaistu:Monien museokokoelmista löytyvien esineiden elämänkaari on kirjava, sillä astioiden käyttötarkoitukset ovat tarpeen vaatiessa saattaneet muuttua vuosien varrella. Helmikuun esineeksi valikoitunut asti…
-
Voirasia eli voivakka
Julkaistu:Voi on ollut tärkeä elintarvike kotikäytössä sekä kauppatavarana. Sitä säilytettiin puisissa astioissa, jotka kulkivat mukana markkinoille myytäväksi tai peltojen kupeeseen eväiden mukana. Tammikuun e…
-
Heinäreki
Julkaistu:Tämän kuukauden esineeksi valikoitui kotitekoinen länsisuomalainen työreki heinähäkkeineen ja kakkula-aisoineen. Tämänkaltaista rekeä kutsutaan myös nimellä heinäreki. Reki on kooltaan 190 cm pitkä ja…
-
Valokuva presidentti Kekkosesta maatalousoppilaitosvierailulla 1961
Julkaistu:Tämän kuukauden esineeksi valikoitui valokuva presidentti Kekkosesta katsomassa traktorin kyydissä istuvaa lasta. Alkuperäinen kuva on muovinen mustavalkonegatiivi, joka on myöhemmin digitoitu sähköis…
-
Länget
Julkaistu:Länget ovat hevosen valjaiden osa, joka pujotetaan hevosen kaulan ympärille. Länkiin kiinnitettävillä rahkeilla liitetään vedettävä työkalu aisoihin. Länget veistettiin hevosen koon ja kaulan muodon m…
-
JF MS 90 leikkuupuimuri
Julkaistu:JF MS 90 leikkuupuimuri Saran konehallissa Tanskalainen Jens Freudendahl oli teollisuusmies ja keksijä, jonka yrityksen tuotteet olivat aikanaan erittäin suosittuja paitsi Euroopassa myös muilla mante…
-
Lypsysanko
Julkaistu:Ennen konelypsyn yleistymistä 1950-luvulta alkaen lehmät lypsettiin käsin. Lypsäjän varusteisiin kuului olennaisena osana lypsyastia. Kehittynyt maitotalous korkeine hygieniavaatimuksineen syrjäytti v…