Kuukauden esine
Sarka-museolla on kokoelmissaan yli 6000 esinettä ja yli 8500 valokuvaa. Kuukauden esine -kirjoitukset avaavat museon kokoelmia kiinnostavien esinenostojen kautta. Kuukauden esineitä on julkaistu verkossa jo vuodesta 2004.
-
12/2006 Makkarasarvi
Julkaistu:Makkarasarvi on lyhyt lehmän sarvesta sahattu pätkä. Sitä käytetään suppilona makkaraa täytettäessä. Makkaran kuorina käytettiin tavallisesti joko sian tai nautaeläimen suolia, mutta myös esimerkiksi …
-
11/2006 Maamoottori
Julkaistu:Maamoottorit ovat bensiiniä, petrolia tai polttoöljyä polttoaineenaan käyttäviä räjähdysmoottoreita. Ne korvasivat höyrykoneet ja hevoskierrot maatalouden koneiden kuten puimakoneiden ja pärehöylien v…
-
10/2006 Kinnerpuu
Julkaistu:… eli kaakinpuu, kinneri, kynsipuu, kiikki tai teuraspuu. Teurastuksen aika oli sadonkorjuun päätyttyä loka-marraskuun vaihteessa. Karjan laidunnuskausi oli päättynyt ja kesälaitumilla olleet el…
-
09/2006 Rohkapenkki
Julkaistu:Vaati paljon työtä, ennekuin pellavasta saatiin irrotettua kehrättäväksi kelvolliset kuidut. Rohkapenkkiä käytettiin pellavanmuokkauksen alkuvaiheissa. Kun pellavat oli nyhdetty maasta, poistettiin ni…
-
08/2006 Lata
Julkaistu:Lata on useasta rinnakkain kiinnitetystä pölkynpuolikkaasta tai lankusta koottu hevosvetoinen lava. Sen avulla murskataan multakokkareita, saadaan jonkin verran kuohkeutta maan pintaan, tasoitetaan ja…
-
07/2006 Heinäseipään tapit
Julkaistu:Heinäseipäät ovat Suomessa tulleet käyttöön kylvöheinän myötä. Kylvetty heinä on luonnonnurmea pidempää ja paksumpaa. Maatalousoppaissa heinäseipäät mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1881. 1900-luvu…
-
06/2006 Pesukurikka
Julkaistu:Talossa pestiin iso pyykki yleensä vain muutaman kerran vuodessa. Juhannuspyykki pestiin alkukesästä ennen kyseistä juhlaa. Pesu aloitettiin pyykin liottamisella. Sitten oli vuorossa pyykin hierominen…
-
05/2006 Fiskars 10
Julkaistu:Teollinen auranvalmistus alkoi Suomessa Fiskarsin takomomanufaktuurissa 1800-luvun puolivälissä. Fiskarsissa valmistettiin kymmeniä erilaisia auramalleja, joista ”Fiskarsin kymppi” on kaikkein tunnetu…
-
04/2006 Kaappikuivuri
Julkaistu:Kuukauden esineenä oleva kaappikuivuri ”Paras” on ollut käytössä Äetsässä Kiikan kylässä ja on sieltä lahjoitettu museolle kesällä 2004. Kuivurirakennus, johon Paras sijoitettiin, rakennettiin 1950-lu…
-
03/2006 Härveli
Julkaistu:Mikä esine? Tällä kertaa Suomen Maatalousmuseo Sarka kaipaa apua esineen tunnistamisessa. Mikä mahtaa olla kuvassa oleva härveli? Esineellä on pituutta 36 cm, leveyttä 21 cm ja syvyyttä 3 cm. Otinosa …
-
02/2006 Potkukelkka
Julkaistu:Ihmisellä on ollut käytössään erilaisia liukumavälineitä kautta aikojen. Potkukelkan syntyvaiheista ei ole tieoja, mutta meille se rantautui 1800-luvun loppupuolella ilmeisesti Ruotsista. Potkukelkka …
-
01/2006 Tallilyhty
Julkaistu:Lyhdyt, joiden sisällä paloin kynttilä, olivat vielä 1700-luvulla säätyläispiirien muotivalaisimia, joita käytettiin saleissa ja porraskäytävissä. Lyhdyt vakiintuivat arkisiksi käyttövalaisimiksi vars…
-
12/2005 Himmeli
Julkaistu:Yksi suomalaisen joulun näyttävimpiä koristeita on ollut – ja on edelleenkin – rukiin oljista valmistettu, katosta riippuva himmeli. Himmelit tunnetaan myös Keski-Euroopassa, Suomeen tapa opitti…
-
11/2005 Hankkijan lippalakki
Julkaistu:Kuvan lakki on lahjoitettu museolle Loimaalta. Marraskuun kuukauden esineenä Sarka esittelee kansallisen klassikon asemaan nousseen Hankkijan oranssin lippalakin. Lippalakissa näkyvä Keskusosuusliike …
-
10/2005 Silppuhärkä
Julkaistu:Lehmien eteen kannettiin päivittäin useaan otteeseen olkia. Oljet tarjottiin joko kuina ja pitkinä tai yleisemmin silputtuina, jolloin ne pehmitettiin kuumalla vedellä tai virtsalla. Hauderehun nimi o…