Kuukauden esine
Sarka-museolla on kokoelmissaan yli 6000 esinettä ja yli 8500 valokuvaa. Kuukauden esine -kirjoitukset avaavat museon kokoelmia kiinnostavien esinenostojen kautta. Kuukauden esineitä on julkaistu verkossa jo vuodesta 2004.
-
12/2011 Tallukkaat
Julkaistu:Tallukkaat ovat perinteiset kansanomaiset talvijalkineet. Niitä käytettiin 1800-luvulla paljon etenkin Satakunnassa ja Hämeessä, missä niitä valmistettiin kotitekoisesti niin talollisten kuin torppare…
-
11/2011 Käsikirja maanviljelyksestä 1852
Julkaistu:Hyödyn aikakaudella 1700-luvulla maanviljelys alkoi kiinnostaa yhä laajempia väestöluokkia. Oppineiden ja säätyläisten parissa alaa ryhdyttiin aktiivisesti kehittämään sen tehokkuuden ja taloudellisuu…
-
10/2011 Valokuva tiilenteosta
Julkaistu:Yksi maatilojen syystöistä oli saven ajaminen tiilentekopaikoille talvehtimaan. Varsinainen valmistus tapahtui vasta seuraavana kesänä, jolloin saven joukkoon sekoitettiin hiekkaa tai palaneen saven m…
-
09/2011 Mehiläisemon lähetyshäkki
Julkaistu:Jokaisessa mehiläispesässä on yksi kuningatar eli emo, jonka ainoana tehtävänä on munia ja tuottaa siten pesään tarpeeksi työläisiä ja kuhnureita. Kuningatar on pitkäaikaisin mehiläisyhteiskunnan jäse…
-
08/2011 Käsikäyttöinen puimakone
Julkaistu:1800-luvulta aina 1960-luvulle asti puimakoneet (tappurit, rosmat, ryskyt) olivat loppukesällä kovassa käytössä suomalaisilla tiloilla. Varhaisilla käsikäyttöisillä malleilla erotettiin riihessä kuiva…
-
07/2011 Kunto -perunanlajittelija
Julkaistu:1800- ja 1900-lukujen vaihteesta lähtien perunoita nostettaessa erikokoiset mukulat on käsin lajittelemisen sijaan voitu erotella toisistaan tarkoitukseen suunnitellulla laitteella. Samalla etenkin sa…
-
06/2011 Susiportti
Julkaistu:Erityisesti läntisen ja eteläisen Suomen sarkajakoisissa kylissä rakennukset sijoitettiin keskiajalta lähtien tiiviiksi ryhmiksi talojen omille, rajatuille tonteille. Tämä tarkoitti sitä, että asuin- …
-
05/2011 Voidritteli ja -nuija
Julkaistu:Meijeritoiminta alkoi Suomessa 1800-luvun puolivälissä maitotalouden kasvun seurauksena. Meijereissä tuotettiin voita, jota valmistettiin niin koti- kuin ulkomaisia markkinoita varten. Ulkomaanmyyntii…
-
04/2011 Astiankuivausteline
Julkaistu:Huhtikuun kuukauden esineenä on puinen, käsityönä valmistettu astiankuivausteline. Teline muodostuu kahdesta sisäpuoleltaan lovetusta laudasta, joiden yläpuolelle on kiinnitetty puisia tappeja. Päädyt…
-
03/2011 Tamman kantakirjatodistus
Julkaistu:Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen kotimainen hevosrotumme. Sen kohtalo aiheutti runsaasti keskustelua 1800-luvun lopulla, jolloin jalostuksen edistämiseksi perustettiin muun muassa ruununorijärjeste…
-
02/2011 Hevosvetoinen jääsaha
Julkaistu:Tammi-helmikuussa, jäiden ollessa paksuimmillaan nostettiin jäitä joista ja järvistä tulevaa kesää varten. Jäätä tarvittiin erityisesti maidon jäähdyttämiseen. Suuret jääkuutiot säilöttiin kasalle tai…
-
01/2011 Kullervo-höyrykone
Julkaistu:Kun höyrykoneet, erityisesti siirrettävät lokomobiilit, olivat kehittyneet riittävän luotettaviksi ja helppokäyttöisiksi, niitä alettiin soveltaa maatalouden käyttöön. Ihmis-, eläin-, tuuli- ja vesivo…
-
12/2010 Kahviprännäri
Julkaistu:Suomalaiset tutustuivat kahviin ruotsalaisten välityksellä. Ensimmäiset kupilliset maassamme nautittiin 1700-luvulla rannikkoseutujen säätyläispiireissä: Varsinais-Suomessa, Pohjanmaalla ja Uudellamaa…
-
11/2010 Aslak aura
Julkaistu:Kuva (c) Sarka / Taina Ilmonen Fiskarsin 1960-luvulla valmistamassa teräsaurassa on kolme terää ja kiekkoleikkurit. Auran terät voidaan kääntää laukaisimen kohdalta ylös ja lukita, joten auralla voida…
-
10/2010 Konekäyttöinen lihta Lyyli
Julkaistu:Lihta on pellavan käsittelyyn tarkoitettu laite, jolla erotetaan päistäret loukutetusta pellavasta. Pellavia vedettiin lihdan rungon ja pyöräsiipien välistä, jolloin päistäreet eli luiden jäänteet irt…