Kuukauden esine
Sarka-museolla on kokoelmissaan yli 6000 esinettä ja yli 8500 valokuvaa. Kuukauden esine -kirjoitukset avaavat museon kokoelmia kiinnostavien esinenostojen kautta. Kuukauden esineitä on julkaistu verkossa jo vuodesta 2004.
-
11/2012 Rotanloukku
Julkaistu:Rotta on ollut ihmisen seuralainen jo esihistoriallisista ajoista lähtien. Rotat viihtyvät lähellä ihmistä, koska ihmisellä on varastoituna ruokaa ja ihmisen rakennuksista löytyy hyviä pesäpaikkoja. P…
-
10/2012 Karstat
Julkaistu:Vielä 1800-luvulla lammas oli lukumääräisesti Suomen yleisin kotieläin. Helppohoitoiset ja vähään tyytyväiset lampaat olivat villansa lisäksi tärkeitä myös lihan ja maidon vuoksi. Suomalainen lammas o…
-
09/2012 Kannulypsykone
Julkaistu:Sotien jälkeen lypsykoneiden käyttö yleistyi nopeasti työvoimatilanteen kiristyessä ja työpalkkojen noustessa. Tähän kehitykseen vaikutti myös pyrkimys työn keventämiseen ja lypsykoneiden laadun paran…
-
08/2012 Mehiläisten syöttöpullo
Julkaistu:Mehiläishoitajat elävät nyt työntäyteistä sadonkorjuun aikaa, sillä hunaja pitää poistaa mehiläispesistä viimeistään elokuun toisella viikolla. Kun hunaja on korjattu pesästä pois, on annettava korvaa…
-
07/2012 Marjapoimuri
Julkaistu:Metsän antimien kerääminen kesäiseksi herkuksi sekä ruuan lisäksi talven varalle on aina ollut lähellä suomalaisten sydäntä. Omavaraistaloudessa marjojen keräily ja säilöminen toi merkittävän ravinto-…
-
06/2012 Puutarhahara
Julkaistu:Rikkaruohojen kurissa pitäminen on puutarhurin arkipäivää. Tähän työhön on aikojen kuluessa kehitetty monenlaisia työvälineitä ja apuneuvoja yksinkertaisesta kepistä automaattisiin harausrobotteihin. …
-
05/2012 Maitokärry
Julkaistu:Kuukauden esineeksi valitut maitokärryt ovat palvelleet maitotonkkien kuljetuksessa Muurlan Koskenkylässä. Kärryt on valmistettu 1950-luvun lopulla ja ne ovat valmistajansa itse suunnittelemat. Kärryn…
-
04/2012 Karvaleikkuri
Julkaistu:Eläinten karvoja leikattiin rautakaudelta lähtien rautaisilla keritsimillä ja tarpeen tullen vaikka terävällä puukolla partaveitsen tapaan. Lampaiden keritseminen oli sadonkorjuuta, mutta muiltakin ka…
-
03/2012 Kokkarenuija
Julkaistu:Maanmuokkaus oli savimailla hankalaa ja raskasta vanhan ajan puisilla peltotyökaluilla. Kun kehäauran avulla oli 1400-luvulta lähtien ylipäätään pystytty ottamaan raskaita savimaita peltoviljelyyn, ky…
-
02/2012 Vanikkakaulin
Julkaistu:Armeijan näkkileipää kutsutaan nimellä vaneri tai vanikka. Leivän kovuuteen viittaavat myös nimitykset panssarivanikka ja pomminkestävä. Perinteinen juureen leivottu, kuivattu ruisleipä onkin todella …
-
01/2012 Heinäreki
Julkaistu:Kotieläinten rehuksi käytettyä heinää korjattiin 1800-luvun lopulle asti luonnonniityiltä. Niityt sijaitsivat usein etäällä talouskeskuksista ja karjan talvisuojista. Heinän kuljettamiseksi yksinkerta…
-
12/2011 Tallukkaat
Julkaistu:Tallukkaat ovat perinteiset kansanomaiset talvijalkineet. Niitä käytettiin 1800-luvulla paljon etenkin Satakunnassa ja Hämeessä, missä niitä valmistettiin kotitekoisesti niin talollisten kuin torppare…
-
11/2011 Käsikirja maanviljelyksestä 1852
Julkaistu:Hyödyn aikakaudella 1700-luvulla maanviljelys alkoi kiinnostaa yhä laajempia väestöluokkia. Oppineiden ja säätyläisten parissa alaa ryhdyttiin aktiivisesti kehittämään sen tehokkuuden ja taloudellisuu…
-
10/2011 Valokuva tiilenteosta
Julkaistu:Yksi maatilojen syystöistä oli saven ajaminen tiilentekopaikoille talvehtimaan. Varsinainen valmistus tapahtui vasta seuraavana kesänä, jolloin saven joukkoon sekoitettiin hiekkaa tai palaneen saven m…
-
09/2011 Mehiläisemon lähetyshäkki
Julkaistu:Jokaisessa mehiläispesässä on yksi kuningatar eli emo, jonka ainoana tehtävänä on munia ja tuottaa siten pesään tarpeeksi työläisiä ja kuhnureita. Kuningatar on pitkäaikaisin mehiläisyhteiskunnan jäse…