9/2015 Korvensuun ”Pienviljelijä” puimakone

Korvensuu1000

Käsin kierrettävät puimakoneet saapuivat Suomeen 1800-luvun lopussa ja kun maaseudullekin saatiin konevoimaa 1900-luvun alussa joko höyrykoneen, maamoottorin tai sähkömoottorin muodossa, alkoivat konekäyttöiset puimakoneet saada suosiota. Aluksi niitä tuotiin ulkomailta, lähinnä Ruotsista, mutta hyvin nopeasti kotimainen teollisuus tarttui kehittyvien markkinoiden tarjoamaan tilaisuuteen ja alkoi valmistaa vastaavia laitteita täällä.

Aluksi puimakoneiden valmistajia oli lähes joka pitäjässä, parhaissa useita. Ruotsalaisia ja saksalaisia esikuvia kopioitiin enemmän tai vähemmän uskollisesti, joskus oikein lisenssin kanssa, useimmiten ilman lupaa. Koneiden laatu vaihteli ja moni valmistaja kaatui vaikeuksiin. Suuret valmistajat, kuten Teijon Tehtaat ja Porin konepaja kaappasivat suuren osan markkinoista. Niiden ohella puimakoneita valmisti kuitenkin kymmeniä pienempiä yrityksiä, eräänä mielenkiintoisimmista Korvensuun tehdas osakeyhtiö Mynämäen Korvensuussa.

Tänä päivänä Korvensuun tehdas tunnetaan erityisesti ensimmäisestä Suomessa valmistetusta toimivasta automobiilista. Korvensuun tehtaan varsinaiseen tuotevalikoimaan kuului kuitenkin lähinnä erilaisia kotitaloudessa tarvittavia artikkeleita kuten saranoita ja hakoja sekä maatalouskoneita ja -tarvikkeita. Korvensuun puimakone edustaa keinukohlin-tyyppistä rakennetta, jonka käyttökelpoisuus verrattuna pikittäiskohlimilla varustettuun koneeseen osoittautui vaatimattomaksi. Samantapaisia koneita valmistivat aikoinaan mm. Teijon tehtaat, mutta lähes kaikki tämäntyyppiset koneet on romutettu jo kauan sitten tehottomina ja vanhanaikaisina.

Kuukauden esineeksi valittu ”Pienviljelijä” puimakone on hankittu Loimaalle 1920-luvun alussa. Samaan aikaan tilalle hankittiin amerikkalainen Waterloo K-type maamoottori puimakoneen voimanlähteeksi. Puimakone ja moottori on saatu Suomen maatalousmuseon kokoelmiin Loimaalta.