10/2017 Teurastajan veitsi
Syksy on sadonkorjuun aikaa. Perinteisessä maataloudessa myös karjan määrää vähennettiin teurastuksilla syksyisin, niin että talveksi jäi ruokittavaksi vain välttämättömät eläimet. Teurastukset pyrittiin ajoittamaan Mikkelinpäivän (29.9.) ja Pyhäinpäivän (1.11.) väliseen aikaan. Lampaat, siat ja naudat teurastettiin ja lihat säilöttiin pääasiassa suolaamalla puisiin tiinuihin. Myös makkaroita valmistettiin ja osa lihoista savustettiin.
Teurastuksen saatiin lihan ohessa verta ja sisäelimiä, joista valmistettiin monenlaisia erikoisherkkuja. Laajalti tunnettiin ns. tappaiskeitto, johon pantiin sisäelimiä sekä verestä ja jauhoista valmistettuja mykyjä eli knöölejä. Verestä ja jauhoista voitiin paistaa myös veripalttua. Verimakkaroita valmistettiin ja sylttyä keitettiin, Karjalan kannaksella nimenomaan lampaan päästä ns. pääsylttyä.
Esillä oleva teurastajan veitsi on saatu Suomen maatalousmuseo Saran kokoelmiin Mynämäeltä.