09/2014 Leili

Syyskuu14_Leili

Kesällä pyrittiin keräämään kaikki saatavilla oleva rehu talvenvaralle. Niittyjen ja ahojen heinät niitettiin heinäkuun poutasäillä ja koottu niittylatoihin. Heinänteossa hyvillä ilmoilla juomaa kului ja heinäväellä olikin mukana juomaleilejä täytettynä kaljalla ja piimällä. Heti heinänteon jälkeen käytiin lehdesmetsään, josta vielä 1700-luvulla saatiin suurin osa nautojen ja lampaiden talvella tarvitsemasta rehusta.

Elonkorjuu oli käsityökalulla tehtynä suuri urakka, johon usein kutsuttiin mukaan talkooväkeä. Työväen huollon täytyi elopellolla toimia kaikissa olosuhteissa, että arvokas sato saatiin korjattua. Juotavaa oli oltava niin, että leikkaajat jaksoivat leikata ja sitojat sitoa. Ruokapalaakin oli oltava pitkän päivän mittaan väen vahvistukseksi. Elopellolle ruoka ja juoma tuotiin koreissa, vakoissa ja leileissä, suurille talkooporukoille juotavaa tuotiin tynnyrillä.

Kuukauden esineeksi valittu Leili on valmistettu kimpitekniikalla mäntypuusta. Leili on munan muotoinen, poikkileikkaus on suorakaide. Leilin sivuilla on kiinnityspisteet kantohihnalle. Pinta on maalattu punaisella maalilla jolloin paitsi että leili on komean näköinen, se myös löytyy helpommin heinäniityllä. Leili on saatu Suomen maatalousmuseon kokoelmiin lakkautetusta Vanajan kotiseutumuseosta.

Elonkorjuu ennen -näyttely esillä Saran seminaaritila Riihessä 2.9.–30.11.2014.