08/2012 Mehiläisten syöttöpullo
Mehiläishoitajat elävät nyt työntäyteistä sadonkorjuun aikaa, sillä hunaja pitää poistaa mehiläispesistä viimeistään elokuun toisella viikolla. Kun hunaja on korjattu pesästä pois, on annettava korvaavaa ruokaa tilalle välittömästi, jottei emo lopettaisi munintaansa. Nykyään hunaja korvataan sokerilla, koska se on paitsi hunajaa halvempaa, niin myös terveellisempää talviruokaa mehiläisille. Sokeri ei sisällä kiintoaineita kuten hunaja, mikä helpottaa mehiläisten talvehtimista, sillä ne joutuvat pidättelemään koko talven ajan, pesään ulostamisen merkitessä useimmiten yhteiskunnan tuhoutumista. Jotkut hunajalajit kuten kanerva- ja mesikastehunaja ovat todella ongelmallisia talvehtiville mehiläisille ja ne kannattaa poistaa tarkkaan pesistä syksyisin. Lisäksi hunajan siirtämisessä pesästä toiseen on suuri mehiläistautien leviämisriski.
Ruokintaa varten kidesokerista ja kuumasta vedestä valmistetaan 65–67 prosenttinen sokeriliuos. Mehiläiset noutavat sokeriliuoksen pesän päällä olevasta ruokintalaitteesta ja pakkaavat sen kennoihin hunajan tapaan. Ruokaa siirtäessään mehiläiset pilkkovat osan ruokosokerista rypäle- ja hedelmäsokeriksi ja kuivattavat sen vesipitoisuuden kennoissa 17–19 prosenttiin. Talviruokaa mehiläispesä tarvitsee 18–25 kiloa kuivasokerina laskettuna ja sen pitäisi olla annettuna viimeistään syyskuun puoliväliin mennessä.
Mehiläisiä voidaan ruokkia myös monissa muissakin tilanteissa, kuten keväällä tai kesällä, jos satoa ei tule. Myös jaokepesiä ruokitaan, koska alkuvaiheessa niistä puuttuvat mettä noutavat mehiläiset.
Kuukauden esineenä on 1900-luvun alkupuolelta n.1960-luvulle käytetty ns. Thüringin syöttöpullo. Se on lasipullo, joka sokeriliuosta täynnä asetetaan ylösalaisin pienen metallisen lautasen päälle. Mehiläispesän kehien päällä oleviin pesän peitteisiin tehdään reikä, johon syöttölaite lasketaan. Kuvan pulloon mahtuu 2,5 litraa sokeriliuosta. Vastaavia pulloja on myynnissä vieläkin, tosin muovista valmistettuna. Nykyään käytetään enimmäkseen jopa 25 litran vetoisia ruokintalaatikoita, jotka asetetaan pesälaatikon päälle.
Kuukauden esine kuuluu Suomen maatalousmuseo Saralle vuonna 2008 lahjoitettuun Suomen mehiläismuseon kokoelmaan.