05/2008 Ämmänlänget

ammanlanget

Kuukauden esineenä on tällä kertaa niskaan ja olkapäihin tukeutuva kantolaite, kantolänget, jonka päistä riippuvat kantokoukut. Laite tunnetaan Suomessa parhaiten ämmänlänkien nimellä.

Alastarolta museolle lahjoitetut ämmänlänget ovat toiselta puolelta pyöristetty ja toiselta puolelta kovera kantopuu, jonka keskelle on tehty suorakaiteenmallinen lovi niskalle. Kantopuun päihin on kiinnitetty rautaketjut. Ketjujen päissä olevat koukut on tehty puun oksanhangasta.

Ämmänlänkiä on käytetty erityisesti veden, mutta myös muiden taakkojen kantamiseen. Itä-Suomessa kantoväline oli kapea ja kevyesti taivutettu.

Länsi-Suomessa puolestaan käytettiin Skandinaviassakin tuttua leveämpää mallia, jossa oli lovi niskaa varten. Nyt esitelty kuukauden esine edustaa tätä keskiaikaista, länsieurooppalaista perua olevaa mallia.

Suomessa on ollut käytössä myös kantolänkiä, joissa puinen kehikko kulkee olkien takaa ja editse, ja taakan paino lepää kantajan olkapäillä kehikkoon pingotettujen nahkapalojen varassa. Tällaisia kantolänkiä voi koekäyttää Suomen maatalousmuseon Emäntä -näyttelyssä 30.4.2009 asti.

Jos vedenkantoon saatiin kaksi ihmistä, kuljetettiin vesi tynnyrillä tai isolla saavilla. Saavin korvista laitettiin läpi suora tanko ja tangon päät asetettiin kantajien olkapäille.