02/2013 Parireki

Parireki2_pieni

Kun koneita ei vielä ollut, hevosten voimilla hoidettiin kaikki talviset rekikuljetukset. Rekiä käytettiin sekä ihmisten että tavaran kuljetukseen. Ihmisten kuljetukseen oli omat niin kutsutut ajelurekensä ja erityisesti kirkkomatkoja varten kirkkoreet. Tavaran kuljetukseen käytettiin yksinkertaisia ja parirekiä. Yksinkertaisilla reillä kuljetettiin kappaletavaraa, parireillä taas suurempia tavaramääriä kuten heiniä ja puutavaraa.

Parireki muodostuu kahdesta peräkkäisestä jalasparista. Toisessa tai molemmissa jalaspareissa on kääntyvä pankko, joiden päälle on kiinnitetty lava eli rekka. Käännettäessä rekeä molemmat jalasparit kääntyvät samalle ympyrän kehälle, koska taemman jalasparin keulat on vaijereilla kytketty edessä menevän jalasparin kantoihin. Reki kääntyy siksi pienessä tilassa. Tästä oli hyötyä esimerkiksi metsäsavotoilla tukkeja ajettaessa.

Reen keulajalas taivutettiin kaarelle, että se kulkisi hyvin lumessa. Reen jalakset tehtiin hyvin valikoidusta koivusta, ja pohja raudoitettiin luiston lisäämiseksi ja kulumisen pienentämiseksi. Hevonen vetää parirekeä aisojen avulla luokkivaljastettuna.