Kuukauden esine
Sarka-museolla on kokoelmissaan yli 6000 esinettä ja yli 8500 valokuvaa. Kuukauden esine -kirjoitukset avaavat museon kokoelmia kiinnostavien esinenostojen kautta. Kuukauden esineitä on julkaistu verkossa jo vuodesta 2004.
-
Kahvipenkki
Julkaistu:Maataloustuottajain keskusliitto MTK täytti sata vuotta vuonna 2017. Maaseudun sivistysliitto tilasi taiteilija Tapani Kokolta juhlapenkin, joka olisi kätevästi siirrettävissä erilaisiin tilaisuuksiin…
-
Maalaiskansakoulun laskentokirja
Julkaistu:Lokakuun kuukauden esineeksi on valittu K. Merikosken vuonna 1961 julkaistu kansakoulun matematiikanopetukseen tarkoitettu oppikirja. Vielä 1950- ja 60-luvuilla maaseudulla asui merkittävä osa Suomen …
-
Viljaviskain
Julkaistu:Ennen koneellistumisen aikaa vilja kuivattiin ja puitiin riihessä. Riihessä tapahtui myös viljan puhdistus. Ensin varstoilla puidusta viljasta varisteltiin suurimmat roskat riihiseulan avulla. Viljan …
-
Velsa -peräkärry
Julkaistu:Kun traktoreita alettiin varustaa kumipyörillä 1930-luvulla USA:ssa, niiden käyttökelpoisuus sekä maatalouden että muissakin kuljetuksissa parani olennaisesti. Kuljetustarkoituksiin sopivia perävaunuj…
-
Valmet 15 maataloustraktori
Julkaistu:Valtion metalliteollisuusyhtymän, myöhemmin Valmetin, traktorituotanto käynnistyi vuonna 1952 ja kohtasi alkuvaiheissa monia vaikeuksia. Traktorin kaltainen monimutkainen tekninen kokonaisuus oli uusi…
-
Kierrelajittelija
Julkaistu:Huhtikuussa maanviljelijät odottavat jo kovasti kylvöille pääsyä ja moni lajittelee kylvöviljaa saadakseen tuottamastaan siemenestä mahdollisimman laadukasta. 1800-luvulta alkaen viljaa lajiteltiin er…
-
Hyrräpora
Julkaistu:Reiän tekeminen kovaan materiaaliin on ollut haaste ennen raudan käyttöönottoa. Kuitenkin kauniita pyöreitä reikiä on tehty puuhun ja kiveen jo kivikaudella. Teränä käytettiin aluksi putkiluuta tai sa…
-
Valokuva jääkaapin sisällöstä
Julkaistu:Sarka-museon kokoelmiin kuuluu tätä nykyä myös kymmenittäin valokuvia yksityisten henkilöiden jääkaappien sisällöstä. Tämä johtuu museon tavoitteista tallentaa nykyajan ilmiöitä eli tehdä nykydokument…
-
Aumaveitsi
Julkaistu:Professori A.I. Virtasen työryhmineen 1920-luvulla kehittelemä säilörehumenetelmä mullisti karjatalouden rehuntuotannon. Toisen maailmansodan jälkeen säilörehusta tuli kuivaheinän ohella vallitseva re…
-
Vesuri
Julkaistu:Puiden karsinnassa käytetty työväline. Teräksestä tehty terä on pitkä, litteä ja toiselta sivulta teroitettu. Vesurilla saatiin helposti tasainen ja sileä leikkauspinta. Tavallisesti pyöreä varsi on s…
-
Fordson Major E 27 N
Julkaistu:Toisen maailmansodan jälkeen Euroopan teollisuus alkoi muuttaa sotatarviketuotantoaan siviilituotannoksi. Tilanne oli vaikea raaka-aineiden saatavuuden ja osaavan työvoiman suhteen. Englannin Ford oli…
-
Käämikela
Julkaistu:Käämikela on kankaan kutomisen apuväline. Se tunnetaan myös esimerkiksi käämikotana, käämikolona ja puolauskehränä ja sitä on käytetty sukkulan rullien puolaamiseen. Sukkulan keskellä on soikea tai ne…
-
Hankoaura eli kaskuri
Julkaistu:Hankoaura on maanmuokkausväline, joka maksuttiin ristiretkiajalla (n. 1000–1300 jaa.) itäslaavilaisesta kulttuuripiiristä ensin Karjalaan ja Savoon. Sieltä se levisi 1100-luvulla muualle Suomeen. Ruot…
-
Hiomakivi
Julkaistu:Elonkorjuun aikana vilja korjattiin pelloilta leikkaamalla ne sirpillä tai viikatteella. Sirppiä käytettiin kaiken kokoisilla peltoaloilla, kun taas viikatetta hyödynnettiin enimmäkseen vain suurtiloi…
-
Suo- eli nevasukset
Julkaistu:Heinäkuussa koittaa heinätöiden aika. Heinää käytettiin eläinten rehuna sisäruokintakauden aikana. Ennen kylvöheinän yleistymistä 1800-luvun lopulla karjalle tarvittava rehu kerättiin kuitenkin luonno…