Harjoitellaan tiedonhakua
Kuinka etsiä tietoa ja historiallisia lähteitä omasta kotipaikkakunnasta?
Internet ja kirjastot
Tutkimuskirjallisuutta ja muuta tietoa on nykyään helppo etsiä internetin välityksellä. Kun tietoa etsitään internetistä, lähdekritiikki on kuitenkin erityisen tärkeää! Netistä löytyvät tiedot eivät välttämättä ole aina luotettavia, sillä kuka tahansa voi kirjoitella sinne.
Tutkimuskirjallisuutta voi internetin lisäksi etsiä kirjastoista. Useilla kirjastoilla on käytössä nettisivut, joiden kautta kirjoja voi etsiä ja tilata. Kirjastoon voi myös mennä paikan päälle etsimään tietoa.
Tiedonhakutehtävä:
Etsi googlen avulla kotipaikkakuntasi verkkosivut: www.google.fi
Mene verkkosivuille ja etsi niiltä kotipaikkakuntasi kirjaston sivut. Jos kirjastolla on erilliset verkkosivut, mene seuraavaksi niille. Kokeile etsiä kirjaston kautta tietoa kotipaikkakunnastasi kirjoittamalla teoshakuun hakusanaksi kotipaikkakuntasi nimi. Löytyikö mitään kiinnostavaa? Valitse yksi teos ja tutki sitä tarkemmin. Miten se liittyy kotipaikkakuntaasi?
Jos kotipaikkakunnallasi ei ole kirjastoa tai mahdollisuutta selata kirjaston aineistoja netissä, voit kokeilla etsiä tietoa kotipaikkakunnastasi Vaski-kirjastojen kautta: https://vaski.finna.fi/
Klikkaa sivun yläosassa olevan haku-kentän vieressä olevaa ”tarkennettu haku”-linkkiä. Kirjoita hakusanaksi kotipaikkakuntasi nimi ja valitse hakukentän vieressä olevasta valikosta hakukriteeriksi ”Aihe”. Klikkaa haku-näppäistä sivun alaosassa. Vaski etsii kirjastoista kaikki teokset, joissa käsitellään kotipaikkakuntaasi.
Museot ja arkistot
Historian lähteitä, eli historiallisia asiakirjoja, kuvia ja esineitä säilytetään museoissa ja arkistoissa. Finna-sivuston kautta voi etsiä aineistoja Suomen arkistoista, kirjastoista ja museoista.
Tiedonhakutehtävä:
Kokeile etsiä tietoa kotipaikkakunnastasi finnan avulla: finna.fi
Kirjoita sivun yläosassa näkyvään haku-kenttään paikkakunnan nimi (esimerkiksi ”hirvikoski”) ja paina enter-näppäintä. Finna hakee kaikki aineistot, joissa esiintyy kirjoittamasi hakusana. Vasemmalle avautuvasta valikosta voit rajata aineistoja.
Klikkaa ”aineistotyyppi”-valikon kohtaa ”kuva” ja saat näkyviin kuva-aineistot, joissa esiintyy kirjoittamasi hakusana. Valitse jokin kiinnostava historiallinen kuva ja tutki, miltä vuodelta se on.