ruokateema
-
Leivinhiivan historiaa
Julkaistu:Sarka-museon alkuvuoden tapahtumissa ja Ruokakulman vaihtuvassa näyttelyssä ovat pääosassa leipominen ja leipä. Tammikuun Ruokakeskiviikkona 17.1. museolla leivottiin Loimaan Maa- ja kotitalousnaisten…
-
Pula-ajan keittiössä
Julkaistu:Sana pula-aika tuo tavallisesti mieliin toisen maailmansodan, voikukkakahvin ja perunakeiton. Kriisiaikoja, jolloin elintarvikkeiden saanti on ollut niukkaa on Suomen historiassa ollut muitakin, mutta…
-
Joulun mausteinen tuoksu
Julkaistu:Joulu lähestyy ja juhlaan valmistaudutaan monessa tuvassa. Suursiivous on ehkä jo tehty ja monet ovat jo hakeneet joulukuusen sisälle koristeltavaksi. Keittiöstä kantautuvat kenties ne perinteiset jou…
-
Jouluiset laatikkoruoat
Julkaistu:Marraskuisen harmaasta säästä huolimatta glögireseptit ovat jo ilmestyneet aikakausilehtien takasivuille, joulukonvehdit kauppojen hyllyille ja suklaakalenterivalikoima on asetettu kauniiseen riviin l…
-
Pala suomalaisen makeisteollisuuden historiaa
Julkaistu:Joulun pyhien jälkeen monilla on makeiskiintiö täynnä -ainakin hetkeksi. Playstation -ohjaimessa on ruskeita tahroja, viimeiset Vihreät kuulat odottavat maljan pohjalla ja sohvatyynyjen välistä löytyy…
-
Piparkakkujen historiaa
Julkaistu:Joulukuu on hyvässä vauhdissa ja piparkakkujen tuoksu on leijaillut jo monissa keittiöissä. Kanelilla, neilikalla ja inkiväärillä maustettujen pikkuleipien leivonta kuuluu joulun ajan rituaaleihin, t…
-
Nauris vastasi perunaa
Julkaistu:Nauris oli Suomessa pitkään tärkein viljelty juures, kunnes peruna syrjäytti sen 1800-luvulla. Naurista viljeltiin jo esihistoriallisella ajalla. Se oli ohran ohella tärkeimpiä ravinnonlähteitä muinai…