ruoka
-
Kuinka sota-ajat ovat muuttaneet elintarvikkeidemme valmistusta ja kulutusta
Julkaistu:Sarka-museon uusi vaihtuva näyttely Tehtaan tekemää ruokaa tarkastelee kotimaisten elintarvikkeiden ja elintarviketeollisuuden historiaa. Tarinatiinun ruokateemaisissa kirjoituksissa syvennymme vuoden…
-
Reksaamalla kesän sato talteen!
Julkaistu:Ruokakulman Sato säilöön -näyttely kurkistaa säilönnän historiaan. Entisaikoina ruoka-aineita säilöttiin kuivaamalla, hapattamalla, suolaamalla ja savustamalla. 1800-luvun lopulla hedelmiä, vihanneksi…
-
Lapset kysyvät, museo vastaa
Julkaistu:Mitä lapset haluaisivat tietää maataloudesta, ruuasta tai museon toiminnasta? Syys-lokakuun vaihteessa 25 alakoululuokkaa esitti Sarka-museolle mieltään askarruttaneita kysymyksiä. Opi museossa -viiko…
-
Vuoden vihannes 2020: Paprika
Julkaistu:”Viime päivinä on kaupoissa ollut saatavissa vihreätä paprikaa, oudonnäköistä kyhmyistä hedelmää, joka suurimmalle osalle meistä on täysin tuntematon.” (Helsingin Sanomat 4.9.1957) ”Usea on kai havain…
-
Velli- eli ruokakello
Julkaistu:Velli- eli ruokakello on talonpoikaistalon harjalla tai päädyssä oleva kello, jota soittamalla viestittiin talonväelle ja palkollisille muun muassa ruoka-ajoista. Päärakennuksen lisäksi vellikello saa…
-
Vakoissa säilytettiin monenlaista
Julkaistu:Vilja-, voi-, jauho-, matka-, eväs-, vaate-, tykkimyssy- tai kylvövakka. Haapalaudasta painetusta, kaarevanmallisesta säilytysastiasta on erilaisia variaatioita. Malliltaan vakka on yleensä soikea, mu…
-
Lotinaa, rösselöä ja käristystä – Metsätyömiesten eväät
Julkaistu:Suomeen alkoi syntymään metsäteollisuutta 1860-luvulta lähtien. Metsätyömaille lähtivät töihin niin maaseudun tilattomat kuin tilallisetkin miehet, sillä hakkuut suoritettiin pääasiassa talvella, joll…
-
10 poimintaa perunan historiasta
Julkaistu:Perunaa pidetään olennaisena osana suomalaista ruokavaliota ja ruokakulttuuria. Kyse on kuitenkin verrattain tuoreesta ruokakasvista, jonka viljely ja syöminen levisi Suomessa vasta 1800-luvulla. Ylip…
-
Kulinaarisestä korkeakulttuurista arkisiin resepteihin – Keittokirjojen historiaa
Julkaistu:Naiset – usein äidit – vastasivat kotitalouksissa vuosisatojen ajan jokapäiväisestä ruoanvalmistuksesta. Ruokaa ja keittämistä koskeva tieto oli suullista perinnetietoa, ja ruoanvalmistuksen salat oma…
-
Härkäpapu – uuden tulemisen kokenut vanha viljelykasvi
Julkaistu:Härkis, härkäpapusuikale, härkäpapurouhe, härkäpapupihvit, härkäpapugranola… Viimeisten vuosien aikana kauppoihin on ilmestynyt paljon erilaisia härkäpavusta valmistettuja tuotteita ja härkäpapua löyt…