ruoka
-
Monimuotoisuutta peltomaisemaan erikoiskasveilla
Julkaistu:Tattari on yksi Suomen vanhimmista viljelykasveista, herne vanhin viljelty hernekasvi. Ohra puolestaan on Suomen yleisin viljelykasvi, vanhaa perua sekin. Mutta tiedätkö, millainen kasvi on amarantti?…
-
Leivotaan yhdessä!
Julkaistu:Sarka-museon Ruokakulmassa avautui helmikuun alussa näyttely leipomisesta. Taikinan taju on leikkimielinen näyttely lapsille ja lapsenmielisille. Näyttelyssä seurataan taikinan matkaa raaka-aineista v…
-
Valokuva jääkaapin sisällöstä
Julkaistu:Sarka-museon kokoelmiin kuuluu tätä nykyä myös kymmenittäin valokuvia yksityisten henkilöiden jääkaappien sisällöstä. Tämä johtuu museon tavoitteista tallentaa nykyajan ilmiöitä eli tehdä nykydokument…
-
Leivinhiivan historiaa
Julkaistu:Sarka-museon alkuvuoden tapahtumissa ja Ruokakulman vaihtuvassa näyttelyssä ovat pääosassa leipominen ja leipä. Tammikuun Ruokakeskiviikkona 17.1. museolla leivottiin Loimaan Maa- ja kotitalousnaisten…
-
Keskiajan ruokatalous
Julkaistu:Suomessa keskiajaksi määritelty ajanjakso on suhteellisen lyhyt vaihe esihistoriallisen ja uuden ajan puristuksessa 1100-luvulta 1500-luvulle. Monen kodin ruokavalioon keskiajan alkaminen ei tuonut mu…
-
Paljon puhetta ruoasta
Julkaistu:Suomen maatalousmuseo Saran vuoden 2023 vaihtuva näyttely “Sinun ruokasi ei ole sinun – Ruokakeskustelua nyt ja ennen” käsittelee ruokakeskusteluja ja niiden taustoja keskittyen erityisesti 190…
-
Puumortteli eli huhmar
Julkaistu:Vanhaan aikaan kotitaloudessa oli monenlaista rouhittavaa: jyviä rouhittiin ryyneiksi, juureksia jauhojen jatkeeksi ja vaikkapa maltaita kaljan tarpeiksi. Myös karjan appeen valmistuksessa huhmarta ta…
-
Ruokateema: Kokkailua 1880-luvun tyyliin
Julkaistu:Suomen maatalousmuseo Sarassa on nyt ollut syksystä asti kaksi olut-aiheista näyttelyä, jotka ovat herättäneet hilpeyttä, mutta myös kirvoittaneet keskustelua moneen suuntaan. Ainakin se on käynyt ilm…
-
Raikas ja kupliva janonsammuttaja: Pari pullollista virvoitusjuomien historiaa
Julkaistu:Virvoitusjuomateollisuus on sokeriteollisuuden ohella Suomen vanhinta elintarviketeollisuutta, sillä keinotekoisten vesien valmistus alkoi maassamme 1820-luvulla. Virvoitusjuomien esikuvia olivat terv…
-
Elintarvikemessut 1920- ja 1930-luvuilla: ”Elintarvikkeiden tuottamistaidon ohella on kehitettävä myöskin niiden käyttämistaitoa”
Julkaistu:1900-luvulle tultaessa suomalaiset olivat maaseudulla sekä kaupungeissakin asuneet pääasiassa omavaraistaloudessa, joten he eivät olleet tottuneet käyttämään teollisesti valmistettuja elintarvikkeita.…