hevonen
-
Tähän aikaan vuodesta: Talviteitä liikuttiin reellä ja hevosella
Julkaistu:Ihmisten tarve liikkua paikasta toiseen oli ennen vähäisempää kuin nykyään. Tämä pohjautui pitkälti siihen, että töiden teko sijoittui omien maiden ja talon piiriin. Tällöin liikuttiin enemminkin kirk…
-
Tammikuun kuva
Julkaistu:Tarinatiinun tammikuun kuva esittelee talviajan perinteisiä metsätöitä. Väinö Niemen 1930-luvulla ottama kuva on Lastulasta, Lempäältä. Siinä näemme, miten runsaasta lumipeitteestä huolimatta mies on …
-
Rekiryijyt
Julkaistu:Reessä ryijy suojasi ja lämmitti matkantekijöitä sekä peittona päällä että heidän allaan. Reen istuimella käytettyä ryijyä on kutsuttu rekiryijyksi. Peittona kaksipuolisesti nukitettu ryijy suojasi te…
-
Luokkivaljaiden länget
Julkaistu:Kuormaa tai kärryjä vetävä hevonen on valjastettu joko luokki– tai silavaljastuksella. Kahdesta tavasta silavaljastus on kevyempi. Luokkivaljastusta, jossa on luokki eli vemmel, länget ja aisat,…
-
Viikon esineenä kuolaimet
Julkaistu:Suomessa hevosta on käytetty yli kahdentuhannen vuoden ajan liikkumiseen sekä tavaroiden kuljettamiseen. Hauta- ja suolöydöistä on ollut runsaasti hevosenkenkiä sekä rekien ja valjaiden osia. Osa hevo…
-
Viikon 17 Kuva: Varsa kylvötöissä
Julkaistu:Kylvöaika on pian käsillä. Kun aika koittaa, silloin on mentävä. Suotuisien olosuhteiden kylvöikkuna on Suomessa usein muutaman vuorokauden pituinen. Tamma on saanut kevätvarsan, joka seuraa emoaan ka…
-
Viikon 16 kuva : Perunat maahan
Julkaistu:Kevättä perunamaalla. Kynnettyyn ja äestettyyn maahan tehtiin vaot peruna-auralla. Peruna-aura oli puusta valmistettu ns. kehäaura, jonka vannas oli rautaa. Se valjastettiin hevoselle käyttäen kakkula…